Test av Husqvarna Automower 315X med specialfälgar

Vi testar Husqvarnas nya modell Automower 315X

Det finns redan en hel del däckverkstäder som säljer både vanliga motordrivna gräsklippare och fler och har även tagi in robotgräsklippare i sortimentet. Modellen kan även vara intressant för de som inte säljer gräsklippare att använda på verkstadstomtens gräsmatta eller varför inte hemma i trädgården för att få mer tid över till avkoppling eller jobb.

Husqvarna har i år uppdaterat sitt utbud av robotgräsklippare med den nya modellen Automower 315X som bland annat har ett GPS-baserat stöldskydd.

Det handlar i grunden om en lyxigare variant av Automower 315 som ursprungligen lanserades 2015. Automower 315X har både GPS och Automower Connect som standard, vilket gör att priset är något högre.

Automower Connect är Husqvarnas molntjänst och innebär att man kan styra sin robotgräsklippare via en app i mobilen överallt där man har internetuppkoppling. Från appen kan man bland annat starta, stoppa och parkera roboten, visa status, justera klipphöjd och schemalägga klipptider. Eftersom Automower 315X även har integrerad GPS kan man följa den i realtid på en karta i appen och GPS:en används också som navigationsstöd under klippningen av gräsmattan. Detta visar sig redan den första dagen vara ett bra redskap då

Det går även att skapa ett så kallat geostaket, vilket i praktiken innebär att man via kartbilden i appen skapar ett virtuellt staket i form av en cirkel inom vilken robotgräsklipparen ska hålla sig. Via GPS:en kan robotklipparen hela tiden hålla koll på att den inte befinner sig utanför det geostaket man har satt upp. Detta innebär dock inte att man slipper dra den vanliga begränsningskabeln runt gräsmattan. Geostaketet ska snarare ses som ett GPS-baserat stöldskydd. Om robotgräsklipparen befinner sig utanför geostaketet så slår den larm och man blir man även informerad om detta via appen.

Man har även gjort en del ändringar av designen från den ursprungliga 315-modellen. Automower 315X har fått LED-strålkastare framtill, specialfärgade navkapslar, en ny kraftigare stötdämpare i gummi och designen ska allmänt vara mer robust, enligt Husqvarna.

Automower 315X har en maximal klippyta på 1.600 m² och klarar av att klippa i lutningar på upp till 40%. Den ska också tack vare sin automatiska passagestyrning och GPS-guidade klippning klara av passager ner till 60 centimeters bredd. Robotgräsklipparen är dessutom utrustad med sensorer för att känna av regn, sol och hur mycket gräset har växt sedan sist, för att utifrån detta automatiskt anpassa tiden mellan klippningarna.

I övrigt är Automower 315 och 315X på det stora hela ganska lika vad gäller maximal klippyta (1.500 m² för 315), laddningstid, effektförbrukning med mera.

Det vi gillar mest med klipparen är att det är väldigt enkelt att ställa in klipphöjd, klippschema sätts enkelt i appen och skulle den fastna eller råka ut för problem får man genast en notis i appen var man än är. Totalt gervi Husqvarna Automower315X 9 av 10 i betyg. Priset drar ner betyget från en annars ett solklart 10/10 betyg.

Husqvarna Automower 315X

About Däckavisen 1170 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!