Ny uppfinning fångar upp däckpartiklar

Foto: The Tyre Collective

En grupp brittiska studenter har skapat en uppsamlare som fångar upp de däckpartiklar som bildas vid friktionen mot vägen och belönades en nominering till  James Dyson Award.

Över 1700 unga uppfinnare från 27 länder och regioner deltog i  årets James Dyson-tävling  och visar en bredd av geniala uppfinningar som hanterar problem som föroreningar av mikroplast, IV-infiltration och nedbrytning av korallrev.

Gruppen “The Tire Collective” vill mildra utsläppen genom att fånga däckpartiklarna vid källan för att säkerställa ren luft och skydda miljö och hälsa.

Gruppen upptäckte att gummipartiklar som kommer från däcket är positivt laddade på grund av friktionen. Med en enda uppsättning elektrostatiska plattor fångar deras design för närvarande 60% av alla luftburna partiklar på sin testrigg. Den har låg energi och kan drivas direkt från bilens generator. Deras testade lösning är resultatet av samarbete med experter inom aerodynamik och materialvetenskap från Imperial College, samt design.

Placerad nära där däcket möter vägen, med tillräcklig markfrigång, utnyttjar enheten olika luftflöden runt det snurrande hjulet. Den är fäst vid styrleden, fri att svänga och röra sig med upphängningen och kan anpassas till olika fordon. Insamlade däckpartiklar lagras i en patron i enheten och samlas upp under service. När de har förfinats extraheras de och används i en mängd olika applikationer, inklusive nya däck, 3D-utskrifter och färgämnen, vilket skapar ett system med ett slutet kretslopp.

The Tyre Collectives affärsmodell består av försäljning av B2B-enheter tillsammans med underhålls- och däckslitage-data. De förhandlar för närvarande om ett gemensamt partnerskap för utveckling med en global biltillverkare och partnerskap för forskning med två stora däcktillverkare. De arbetar med att utveckla en liten produktionskörning för att testa under verkliga förhållanden på deras fordon.

Profilbild
About Joakim Held 768 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!