Vattenplaning: några milimeters mönsterdjup kan göra stor skillnad

Nokian Tyres förklarar vad man ska hålla utkik efter under regnperioden och varför bara några millimeter slitbana kan göra stor skillnad.
Så fort slitbanan inte kan tömma bort allt vatten från kontaktpunkten mellan däcket och vägen, bildas en vattenkudde under däcket. Detta gör att däcken tappar greppet och föraren tappar kontrollen över sitt fordon.
– I den här situationen kan föraren bli en hjälplös passagerare utan kontroll över sitt fordon på ett ögonblick. Det viktigaste är dock att hålla sig lugn och inte bromsa plötsligt. Det är bäst att ta foten från gaspedalen, låt bilen långsamt minska hastigheten och håll noga koll på färdriktningen. Så fort du känner att däcken återfår kontakt med vägen kan du gradvis börja accelerera igen, säger Martin Dražík , produktchef för Centraleuropa på Nokian Tyres .
Det finns en reell risk för vattenplaning även med bra däck, men det är nästan säkert med slitna. Det är därför det är viktigt att vara medveten om skicket och kvaliteten på däcken på din bil. Som en tumregel gäller att ju mindre mönsterdjup är, desto mer sannolikt är det att däcken tappar greppet på en våt väg. Därför är det en stor risk att köra på slitna däck, speciellt i regn då bromssträckan är betydligt längre. Du blir därmed en fara inte bara för dig själv, utan för alla runt omkring dig.
Förare som har skjutit upp köpet av nya däck bör ägna ännu mer uppmärksamhet åt korrekt underhåll av sina nuvarande, så att deras säkerhetsfunktioner håller så länge som möjligt. Risken för vattenplaning kan minskas genom att använda däck med en slitbana på minst 4 mm. Så fort mönsterdjupet faller under denna siffra försämras ditt skydd mot detta farliga fenomen avsevärt. Rätt däcktryck är också viktigt.
– Våra däck har flera innovationer som förenklar säker körning och övervakning av däckens skick. En av dessa är den patenterade körsäkerhetsindikatorn som gör att föraren omedelbart kan se hur många millimeter slitbana som återstår av varje enskilt däck med blotta ögat , tillägger Dražík .
Det är viktigt att förutse farliga situationer
Kraftigt regn och dåligt skick på däcken är en dålig kombination. På samma sätt gör att köra för fort i dåligt väder ditt fordon mer benäget att drabbas av vattenplaning, även om du har bra däck. Vid kraftigt regn kan hastigheten behöva sänkas med så mycket som 15-20 km/h för att slitbanan ska kunna pumpa bort allt vatten mellan däcket och vägen.
– Jag förstår inte varför så många människor kör i hjulspår på vägen även när det regnar. Det är precis där risken för vattenplaning är störst. Att köra i hjulspår sliter också snabbare på däcken eftersom asfalten är mycket grövre där. Det är ytterligare en anledning till att köra utanför hjulspåret, säger Martin Dražík från Nokian Tyres.
Tester utförda av den finska tidningen Mootori (03/2020) visade att slitna däck började vattenplana i en hastighet så mycket som 15 km/h tidigare än nya däck. För det bästa testade däcket började det nya däcket vattenplana i 90,4 km/h medan ett däck som var nedslitet till bara 3,5 mm redan började vattenplana vid cirka 75 km/h. Förutom mönsterdjup bör även däcktrycket kontrolleras. Lågt tryck ökar risken för vattenplaning. Att kontrollera ditt däcktryck och justera det till rätt nivå vid behov är en grundläggande säkerhetsåtgärd som du kan vidta på din närmaste bensinstation och det kostar ingenting.
Tips för att hantera risken för vattenplaning
- Kontrollera dina däcks skick före varje resa, håll ett tillräckligt däcktryck och se till att mönsterdjupet är minst 4 mm för att säkerställa körsäkerheten.
- Kontrollera väderrapporten innan du kör och förutse farliga situationer, dessa inkluderar kraftiga skyfall eller åskväder.
- Kör inte i hjulspår på vägen vid regn.
- Minska din körhastighet med minst 20 km i timmen vid kraftigt regn och skyfall.
- Håll tillräckligt avstånd till fordon framför dig.
- Om vattenplaning inträffar, håll dig lugn, ta bort foten från gaspedalen och låt bilen sakta ner tills du känner kontakt mellan däcken och vägen igen och behåll din färdriktning.