Så maximerar du räckvidden och kommer längre med elbilen i sommar

conti elbilsdäck
Bild: Continental

Att hastighet, utetemperatur och batteriets kapacitet påverkar elbilens räckvidd är för de flesta välkända fakta. Att däckens inverkan därutöver kan påverka upp till 20% av hur långt elbilen når är däremot inte lika känt. Här tipsar Per Linder, produktspecialist på Continental, om vad man kan tänka på för att maximera elbilens räckvidd inför stundande sommarresor.

Välj ett A-klassat däck med lågt rullmotstånd

Står du inför ett däckbyte så tänk på att välja ett däck som är A-klassat enligt EU-märkningen. Detta innebär att däcket har ett lågt rullmotstånd vilket i sig premierar räckvidden. Skillnaden mellan ett A- och B-klassat däck gör cirka 3-4% i räckvidd – en marginal som gör god skillnad ute på vägarna.

Kör alltid med sommardäck under sommartid

Dubbfria däck har blivit ett allt mer populärt alternativ för året-runt-bruk vilket sett till både säkerhet och räckvidd inte är att rekommendera. Vinterdäck har en mjuk gummiblandning som mjuknar ytterligare mot ett varmt vägunderlag och då försämrar flera av bilens köregenskaper – så som styrrespons, däckslitage och bromssträcka (i jämförelse med sommardäck ger ett vinterdäck under sommartid upp till hela 20% längre bromssträcka). Även rullmotståndet försämras väsentligt med vinterdäck på sommaren där den mjuka gummiblandningen minskar räckvidden avsevärt. Rekommendationen är sommardäck under sommartid.

Kolla luftrycket innan avfärd

Rätt däcktryck ger en optimal balans mellan säkerhet, räckvidd och livslängd. Om trycket är för lågt så ökar rullmotståndet och räckvidden försämras. Andra fördelar med att kontrollera lufttrycket med jämna mellanrum är att säkerhetsaspekterna vid såväl bromsning som kurvtagning effektiviseras.

Tänk även på…

Packningen – tillbehör som takboxar, takräcken och cykelställ påverkar bilens räckvidd då de ökar luftmotståndet. Montera av dessa tillbehör när de inte används för att optimera räckvidden.

Planera dina resor – och håll hastigheten. En marginellt ökad hastighet gör stor skillnad i både säkerhet och räckvidd. Att undvika snabba accelerationer och att släppa upp gaspedalen i god tid innan ett rödljus kan också förbättra bilens räckvidd.

Kontrollera däcken med jämna mellanrum – då däcken är bilens enda kontakt med vägen och därmed också en av bilens absolut viktigaste säkerhetsfunktioner. Checka och ta hand om däcken, detta både för att nå längre – och för en ökad trafiksäkerhet på vägarna i sommar.

Och – tänk på att laddhastigheten för de flesta bilar sjunker när 80% har passerats. Så vid längre resor, ladda hellre upp till 80% av batteriets kapacitet och ladda fler gånger. På detta sätt laddar du elbilen snabbast.

About Däckavisen 1169 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!