Pirelli Ice Zero 2 utvecklat för extrema vinterförhållanden

Allt börjar med dubben. När nya Ice Zero 2 skulle utvecklas började de italienska ingenjörerna med det mest centrala elementet som ger grepp vid isiga förhållanden; dubben. Denna typ av däck innefattar teknisk komplexitet och och kräver ett intensivt utvecklingsarbete för att leva upp till de specifika önskemål och krav som ställs av fordonsmarknaden. Det är just dessa krav; prestanda på is, körkomfort och reducerat ljud som varit centrala i utformningen av nya Ice Zero 2. Dubben är en central faktor och jämfört med de tidigare generationer däck har grepp och bromsning förbättrats samtidigt som Pirellis ingenjörer har lyckats att minska vägbuller tack vare ett ny disposition av dubben. Prestandan på torrt väglag har också förbättrats tack vare reducerat djup på slitbanan och 3D-sajpningar på däckets ytterkant och skuldror.

Från 130 till 190 dubbar

Dubben på Ice Zero 2 härrör från den som tillverkades för den första versionen av Ice Zero, och som är patenterad av Pirelli, har förbättrats genom flera uppdateringar. I synnerhet har den blivit omdesignad, lättare och kortare, från 1,1 till 0,9 gram och längden går ner, från 11 till 10 millimeter. Dessa uppdateringar har även bidragit till att minska däckets totala vikt. Antalet dubb i däcket har dock ökat. Jämfört med den tidigare generationen Ice Zero-däck som innehöll omkring 130 dubb, finns nu 190 dubbar integrerade i däckets yta. Den nya designen, som är utvecklad med 3D-simulering, har också hjälpt till att förbättra bromsning.

Mer än 1500 timmar av simulering

Medan det är dubben som har det viktiga jobbet att bita sig in i vägytan finns det andra element som förbättrar effektiviteten. Dubbinfästningen som kopplar samman dubben med däckets insida är en kritisk faktor när det gäller kraftöverföring av greppet in i själva däcket. Som ett resultat av detta har Pirelli tagit fram en lagom hård gummiblandning och anpassat den för att minska dubbsläpp från däcken. Samtidigt bidrar det sätt som dubben är disponerad över slitbanan till att garantera rätt balans mellan motsatta krav, såsom inbromsing och accelerering eller rullmotstånd. Dessa egenskaper hos däcket har skapats efter mer än 1500 timmars av 3D-datorsimulering. Datorsimulering har också gjort det möjligt att studera däckets beteende i detalj, något som skulle varit omöjligt att göra med samma precision vid ett vanligt test ute på vanlig väg.

Den nya dubbdesignen framkom genom virituell simulering och har resulterat i tjugofyra olika kanaler på däcket och dess slitbana med syftet att bryta igenom snö och is. Denna komplexitet garanterar både en högre nivå av grepp, även under de mest isiga och hala förusättningarna såväl som en lägre ljudnivå, vilket inte skulle ha varit fallet med en vanlig layout. Allt detta har införlivats i en slitmönsterdesign som levererar bästa kompromissen mellan de viktigaste kraven för ett dubbdäck och för reducering av buller, såväl som att bibehålla optimal prestanda i snöiga vinterförhållanden. Detta gäller även djup snö, typiskt för de områden där det nya däcket är skapat för. Utvecklingen av det nya däcket har inte påverkat kvaliteér hos första generationen Ice Zero, speciellt inte dess prestanda som är fortsatt ihållande över tid. För att förbättra dubbningsprocessen har man även utvecklat nya maskiner och ny teknik som säkerställer däckets pålitlighet ytterligare.


De storlekar som finns tillgängliga för Pirelli Ice Zero 2 börjar vid 16 tum och går upp till 22 tum. Scorpion Ice Zero 2 tillgodoser de senaste generationens SUV och Crossover-fordon.

Profilbild
About Joakim Held 544 Articles
Nyheter inom däck- och fälgbranschen