Nu är det färdiglekt med mobilen i bilen
Nu är det färdiglekt med mobilen i bilen – men undersökning visar att många kommer fortsätta bryta mot den nya lagen
Med förhoppningen att öka säkerheten i trafiken är det från och med den första februari förbjudet att ha en mobiltelefon i handen när du kör bil i Sverige. Men enligt en undersökning som Continental har gjort i Storbritannien tyder mycket på att många kommer fortsätta bryta mot lagen.2013 infördes ett tillägg i den svenska trafikförordningen (1998:1276) som innebar att det endast var tillåtet att använda mobiltelefon vid körning så länge det inte inverkar menligt på förandet av fordonet (2013:779). Från och med första februari i år skärptes lagen ytterligare. Nu blir det förbjudet att använda telefon eller annan kommunikationsutrustning där föraren håller enheten i handen.
Problemet är bara det att varken mer kunskap eller strängare lagstiftning tycks hjälpa.
I Storbritannien är det redan olagligt att använda mobiltelefon utan handsfree i trafiken. Men en ny undersökning med 1000 brittiska trafikanter som däcktillverkaren Continental gjort tyder på att över 11 miljoner trafikanter fortfarande använder sin mobiltelefon trots förbudet.
Av de som medgav att de brutit mot nuvarande lagstiftning erkände en knapp tredjedel (31 procent) att de gjort så under den senaste månaden.
”Vår studie visar att förare vet om att deras telefonanvändning är olaglig, distraherande och farlig men att de ändå inte kan låta bli.” Konstaterar Continentals brittiska säkerhetsexpert Mark Griffiths.
Problematiskt ur säkerhetssynpunkt är dessutom det faktum att sådant som kräver att blicken vänds mot telefonskärmen, det vill säga att läsa sms, scrolla sina flöden på sociala medier eller kolla mejlen numera är vanligare än att ta emot eller slå ett samtal. Det innebär att inte bara koncentrationen på trafiken störs, folk har bokstavligen blicken vänd bort från vägen.
46 procent av de brittiska förarna i undersökningen erkänner dessutom att de anser det vara okej att vända blicken mot telefonskärmen när de befinner sig i bilköer eller står still i trafiken.
Enligt förarna själva är lösningen på problemet i stället en fråga om teknik. Hela 66 procent anser att staten bör införa krav på en enhet i bilen som helt enkelt blockerar möjligheten till surf, mejl eller att kunna skicka och ta emot sms.
John Groeger är professor och specialist i bilförarnas psykologi. ”Det är verkligen intressant att bilförare efterfrågar en påtvingad lösning hellre än att behöva lägga band på sig själva.”
Trots de nya säkerhetsfunktioner som regelbundet adderas till moderna bilar oroas bilförarna i undersökningen att olaglig användning av telefonen minskar säkerheten i trafiken. En av tre anser också att det blir allt värre, och ytterligare 26 procent tror att framsteg inom säkerhet via ny teknik går jämnt ut med oförmågan att lägga undan telefonen.
Mark Griffiths på Continental tillägger: ”Det görs enorma framsteg inom autonom bilkörningsteknik som kan ytterligare öka säkerheten”.
”Även om studien illustrerar att vi inte är helt säkra på om vi bör låta bilarna få ännu mer kontroll över vår körning. Men samtidigt, genom att vi inser vår uppenbara oförmåga att lägga undan telefonen så vill vi att tekniken kliver in och skyddar oss från oss själva.