Nokian Tyres siktar på netto-nollutsläpp 2050

Bild: Nokian

Nokian Tyres förbinder sig till netto-nollutsläpp av växthusgaser senast 2050 och fortsätter sin hållbarhetssatsning med en ny fabrik i Rumänien.

Nokian Tyres meddelar att de siktar på att uppnå netto-noll-standarden för utsläpp av växthusgaser år 2050. Företaget offentliggör också sin hållbarhetsrapport 2022 där de beskriver den senaste utvecklingen inom sitt hållbarhetsarbete, och hur åtagandet om netto-nollutsläpp är en naturlig fortsättning på detta.

Nokian Tyres har förbundit sig att fastställa utsläppsminskningar på kort och lång sikt enligt de vetenskapligt baserade netto-noll-målen i Science Based Targets-initiativet. Teppo Huovila, vice vd för kvalitet och hållbarhet på Nokian Tyres, menar att åtgärder och innovation behövs redan idag för att uppnå åtagandet om nettonollutsläpp till 2050.

En viktig del av arbetet mot netto-nollutsläpp är byggandet av Nokian Tyres nya fabrik i Oradea, Rumänien. Fabriken kommer att bli den första inom däckbranschen med noll koldioxidutsläpp. Byggnationen ska påbörjas inom kort, och den kommersiella däckproduktionen förväntas starta i början av 2025.

I sin hållbarhetsrapport 2022 beskriver Nokian Tyres sitt senaste arbete inom produktansvar och säkerhet samt socialt, ekonomiskt och miljömässigt ansvar.

Höjdpunkter från rapporten inkluderar att 2022 var det första året med noll avfall till deponi från produktionen, samt att företaget återigen inkluderades i Dow Jones Sustainability Europe-indexet. Växthusgasutsläppsintensiteten från Nokian Tyres fabriker har minskat med 43 % jämfört med 2015, och företaget noterade ett rekordår för arbetssäkerhet.

Huovila betonar att nettonollmålet inspirerar Nokian Tyres att driva innovation för att hantera klimatförändringar och framtidssäkra verksamheten genom åtgärder som vidtas redan idag.

About Däckavisen 1286 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!