Nokian Heavy Tyres har minskat frånvaron

Nokian däck

Nokian Heavy Tyres har lyckats med en betydande bedrift: ett helt år utan olyckor som lett till frånvaro. 

– Jag vill gratulera och framför allt tacka alla för att vi uppnått det här, säger en belåten Senior Vice President för Nokian Heavy Tyres, Manu Salmi.

Den ständiga förbättringen av säkerheten återspeglar det arbete som Nokian Heavy Tyres team stadigt har sysslat med på senare år. År 2015 hade Nokian Heavy Tyres 56 incidenter med förlorad tid; 2016 var det 57,1, 2017 var det bara 10 och 2018 var det 5. I september 2019 låg frekvensen för incidenter med förlorad tid (LTIF)* för de senaste 12 månaderna på den fantastiska siffran 0.

– Detta är inte något man kan ta för givet, och vägen dit har inte varit enkel. Vi har jobbat i flera år för att uppnå det. Vi har lyckats eftersom hela vårt team, från arbetarna till arbetsledarna och högsta ledningen, har lyckats med att förbättra säkerheten på arbetsplatsen, bekräftar Manu Salmi.

Under arbetet med att höja säkerheten har det gjorts ett stort antal åtgärder och förbättringar. Fabriksarbetarna uppmuntras att tala ut om möjliga hälsorisker, och i slutet av 2018 hade över 1 600 säkerhetsåtgärder rapporterats på Heavy Tyres-enheten. Varje enskilt möte på fabriken inleds med en säkerhetsrapport. Det finns också utsedda personer som arbetar med säkerhetsfrågor. De kallas för Safety10:or.

En faktor för noll frånvaro är också modellen för vikarier. Om en mindre olycka inträffar och hindrar en fabriksarbetare från att fortsätta med den aktuella uppgiften, finns det möjlighet att jobba med ett annat projekt. Detta förutsätter ett nära samarbete mellan de anställda och arbetsledarna, men för också med sig goda resultat. Projekt som annars skulle ha lagts åt sidan p.g.a. tidsbrist får nu den uppmärksamhet de behöver för att bli slutförda – utan att någon arbetstid gått förlorad.

Nokian Tyres Group har som mål att förebygga alla arbetsolyckor. Jämfört med 2016 har vi lyckats få bort hälften av de arbetsolyckor som lett till frånvaro, och vår LTIF är nu 5,8. På Nokian Tyres är säkerhet ett val. Det var budskapet i vår vårkampanj, som var ett av våra sätt att uppmuntra personalen att göra just detta viktiga val.

– Även om säkerheten på arbetsplatsen har utvecklat sig bra, så finns det inget utrymme för att slå sig till ro. I enlighet med principen om ständig förbättring måste vi alltid uppnå ett bättre resultat: i morgon kommer vi att kunna göra saker och ting ännu bättre och säkrare än idag, avslutar Manu Salmi.

About Däckavisen 1159 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!