Nokian först med att erbjuda “grönare” däckpåsar

grön däckpåse från nokian tyres
Foto: Nokian

Nokian byter däckpåsar till mer miljövänliga. Att producera påsar delvis från biomaterial minskar koldioxidutsläppen med upp till 75%.

-Som grupp vill vi vara branschens föregångare inom hållbarhet och ta hänsyn till problemen som är involverade under ett däcks livscykel, från råmaterial och tillverkning till korrekt återvinning av däck. Att tillverka däckpåsar från mer miljövänliga material är en del av detta, säger Marko Mäkelä, försäljningschef på Nokian Tyres i Finland.

Cirka 40 000 kg plast har använts per år för Nokian Tyres däckpåsar i Finland, Sverige och Norge. Produktion av de nyinförda Green PE + LDPE däckpåsarna producerar cirka 20,02 ton koldioxid, medan produkter från påsar från vanliga plastproducenter cirka 88 ton och från återvunnen plast cirka 44 ton.

Etiketten “Jag är grön” indikerar mer miljövänliga råvaror 

Att använda biobaserad sockerrörsetylen som en av råvarorna har möjliggjort minskningen av utsläpp. Sockerröret har tidigare absorberat koldioxid från atmosfären under sin tillväxtfas och därmed minskat de slutliga utsläppen från produktioner av påsarna.

Däckpåsaräan är märkta med “Jag är grön” -etiketter för deras miljövänlighet. Nokian Tyres är den första däcktillverkaren i världen som erbjuds däckpåsar med etiketten.

Etiketten “Jag är grön” tillhör det petrokemiska företaget Braskem och dess användning är strikt kontrollerad och reglerad. För att kvalificera sig för etiketten måste mer än 50% av råvarorna i produktreceptet vara Green PE. Av de påsar som Nokian Tyres använder, står Green PE för 55 procent av råvarorna.

About Däckavisen 1170 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!