Nokian – bland världens mest hållbara börsbolag

Foto: Nokian

För fjärde gången i rad valdes Nokian Tyres med i Dow Jones DJSI World index om hållbar utveckling. Företaget valdes även in i det mer strikta DJSI Europe index och tillhör därmed bland de mest hållbara börsbolagen i världen. Nokian Tyres fick full pott, 100 poäng, i delområden som handlar om kvalitetskontroll av produkterna, miljörapportering, miljöpolitik, miljöadministration och social rapportering.

– Vi är stolta över att kunna visa ledarskap i hållbar utveckling och att vi har fått erkännande för det. Som första däcktillverkare i världen publicerade Nokian Tyres i maj sina officiella Science Based Targets mål när det gäller att minska koldioxidutsläppen. Vårt globala team fortsätter att arbeta för att nå dessa mål och för att förbättra vår hållbarhet även i fortsättningen, säger Jukka Moisio, vd för Nokian Tyres.

Nokian Tyres har minskat sina utsläpp av koldioxid med 44 procent i produktionen. Rullmotståndet på Nokian Tyres däck har minskat i genomsnitt med åtta procent, vilket motsvarar årliga koldioxidutsläpp från 65 000 bilar. Syftet med det målmedvetna arbetet är att förbättra produkternas miljövänlighet utan att äventyra säkerheten.

I DSJI World index finns bolag med som är framgångsrika i hållbar utveckling. Värderingen av företagens hållbara utveckling (CSA) utförs av SAM som hör till koncernen S&P Global. Värderingar har gjorts sedan början av 1999 och SAM värderar över 7 300 företag världen över varje år. Värderingen av bolagens hållbarhet grundar sig på kriterier som är både branschspecifika och ekonomiskt betydelsefulla.

Investerare ser värderingen som mycket ansedd och grundligt gjort. Årets värdering grundar sig på prestationer under 2019. Endast ledande bolag i sina respektive branscher får vara med i indexet om hållbar utveckling.

About Joakim Held 954 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!