Ninja-kaststjärna förebild för finländska specialdubbar

Lappi Shuriken är en ny sorts specialdubbar, formgivna av finländska Kontio Däck, formen har hämtat sin inspiration från de japanska ninjornas, skarpeggade kaststjärna. Lappi Shuriken-specialdubbarna har formpatenterats i hela EU-området och de tillverkas i Finland.

Enligt däcktestningsproffset BD Testing har Shuriken-specialdubbarna ett klart bättre isgrepp med färre antal dubbar. BD Testing testade Lappi Isjärv dubbdäck och Nexen Winguard WinSpike WH62 dubbdäck. Lappi Isjärv-däcken har 96 Shuriken-specialdubbar. Nexen hade 190 vanliga dubbar. Testets slutresultat visade att Lappi Isjärv levererade fem procent bättre isbromsningsförmåga jämfört med Nexen.

“De traditionella runda dubbarnas guldålder är förbi. I testet var Shuriken helt överlägset – med så mycket som fem procent bättre isbromsning med färre antal dubbar. Resultatet har stor betydelse för säkerheten. Färre dubbar ger ett tystare, betydligt förmånligare vinterdäck med ett bättre grepp”, säger Jukka Heiskanen, VD för Kontio Däck.

Lapland Shuriken-specialdubbarna hade sin debut i och med Lappi Isjärv-vinterdäcken, som lanserades på däckmarknaden tidigare under hösten.

“Testet bekräftade att Shuriken-specialdubbarna till sitt grepp motsvarar det dubbla antalet traditionella, runda dubbar. Miljövänliga Shuriken erbjuder ett gott grepp med färre antal dubbar och spar därmed vägarna”, fortsätter Heiskanen.

Det Nokia-baserade Kontio Däck säger att de även i fortsättningen kommer att investera i utvecklandet av säkrare däck genom att lansera sommar- och vinterdäck i en helt ny prisklass.

“Säkert och prisvärt – två magiska ord, som inte utesluter varandra. Ett bra grepp är var mans rätt. Priset får inte utgöra ett hinder”, betonar Heiskanen.

Profilbild
About Joakim Held 767 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!