Michelin lämnar Formel E efter åtta år

michelin elbilsdäck formel e
Bild: Jérôme Cambier/MICHELIN

Michelin lämnar Formel E efter åtta år av innovation och framsteg till förmån för motorsporten och bilismen.

En av grundarna till världens första helt elektriska ensitsiga racingserie och en investerare i det ambitiösa projektet från början 2013, Michelin är redo att dra sig ur ABB FIA Formel E World Championship i slutet av säsongen 2021/2022 .

Gruppens arbete genom åren i nära samarbete med mästerskapets arrangörer, team och konstruktörer, och FIA (Fédération International de l’Automobile) har gett ett konkret bidrag till framgångarna för Formel E idag.

Michelin har använt sin forskningskapacitet och erfarenhet av motorsport för att förnya och signera tekniska framsteg över det exceptionellt breda spektrum av förhållanden som har mötts under tävlingens åtta säsonger hittills. Med tanke på att tävlingar hålls på gatubanor som är öppna för normal trafik resten av tiden, kan dessa förhållanden effektivt jämföras direkt med dem som vanliga bilister möter varje dag.

Ivriga att bygga vidare på MICHELIN Pilot Sport EV:s initiala framgångar riktade Michelin sin uppmärksamhet mot att minska dess rullmotstånd, en faktor som har ett betydande inflytande på räckvidden för alla fordon, och ett område av särskild betydelse när det gäller elbilar.

Frukten av två års forskning och utvecklingsarbete lanserades MICHELIN Pilot Sport EV2 inför 2016/2017 FIA Formula E Championship och gav en 16-procentig ökning av rullmotståndet jämfört med sin föregångare. Denna förbättring uppnåddes utan att skada den senares hyllade prestation.

Tack vare MICHELIN Pilot Sport EV2 hade bilarna potential att klara ytterligare ett varv vid tävlingar, ett genombrott som hyllades av både Formel E:s team, förare och arrangörer!

Tack vare den teknik som den har utvecklat i Formel E, tog Michelin ett steg före på marknaden för elfordonsdäck.:

– Motorsport gör det möjligt för koncernen att förnya, testa nya idéer, lära sig och överföra den expertis den får, samtidigt som den utvärderar ny teknik under extrema förhållanden på rekordtid, säger Matthieu Bonardel direktör, Michelin Motorsport.

Michelin är kanske på väg att dra sig ur Formel E, men fortsätter att se motorsporten som ett exceptionellt laboratorium.

About Däckavisen 1169 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!