Michelin i samarbete kring återvinning av plastavfall

Bild: Michelin

Michelin-gruppen och det kanadensiska företaget Pyrowave har inlett ett samarbete för att skynda på marknadsintroduktionen av en innovativ teknologi för återvinning av plastavfall.

Det kanadensiska företaget Pyrowave har presenterat en överenskommelse med Michelin-gruppen om ett gemensamt utvecklingsarbete. Med en teknologi utvecklad av Pyrowave är det möjligt att framställa återvunnen styren ur plast från förpackningar, isolering och hushållsprodukter. Det återvunna styrenet är en viktig monomer[1], styren används vid tillverkningen av polystyren och syntetiskt gummi för däck och ett stort antal konsumentprodukter.

Det vetenskapliga genombrottet bakom Pyrowaves teknologi gör det möjligt att återvinna plast med hjälp av mikrovågor. Till skillnad från de värmeprocesser som används idag gör den här nya teknologin det möjligt att återvinna plastavfall och skapa högkvalitativa råmaterial med hjälp av elektricitet – den energiform som idag har den största potentialen för att minska kolanvändningen. Den också mer lönsam när det gäller att ersätta jungfruligt råmaterial från olja och gas, samtidigt som den är mer exakt än konventionella teknologier.

Det gemensamma utvecklingsavtalet mellan Pyrowave och Michelin kommer att göra det möjligt att införa nya värdekedjor i plastens cirkulära ekonomi. Det kommer att bli möjligt att tillverka nya produkter eller formge på nytt förpackningar från återvunnen plast för bil-, elektronik- eller däckindustrin.

De två företagen kommer att arbeta tillsammans de kommande månaderna för att snabbt få igång industrialiseringen av Pyrowaves teknologi, särskilt avseende dess certifiering och kommersiella utbyggnad på internationella marknader. Det gemensamma utvecklingsavtalet, som totalt kommer att innebära en investering på mer än 20 miljoner Euro, kombinerar Pyrowaves expertis med Michelins industriella know-how.

För att påskynda godkännandet av teknologin och certifieringen av dess produkter kommer Michelins tekniska team att arbeta tillsammans motsvarande team hos Pyrowave för att utveckla en demoanläggning, finansierad och driven av Michelin, till år 2023. Teknologin kommer att uppfylla Gruppens högst ställda krav när det gäller säkerhet, drift och prestanda.

Efter ett års utvärdering har Michelin kunnat se processen i arbete och testa prover av återvunnen styren vid uppbyggnaden av sina däck. Den här återvinningsprocessen av polymerer är helt i linje med Michelin-gruppens strategiska vision och dess mål för miljömässigt hållbara produkter.

– Syftet är att tillverka däck med allt större andel hållbara material och göra dessa teknologier tillgängliga för innovativa återvinningskanaler. Vi tror på potentialen i Pyrowaves teknologi och delar deras vision om en hållbarare framtid genom innovationer, säger Sonia Artinian-Fredou, vice vd, för Tjänster & Lösningar, Högteknologiska material vid Michelin-gruppen..

– Vårt partnerskap markerar början på industrialiseringsfasen, där vi utnyttjar Michelin-gruppens expertis och tekniska kompetens, säger Jocelyn Doucet, medgrundare och verkställande direktör på Pyrowave.

– Det strategiska partnerskapet visar hur attraktiv elektrifieringen av den kemiska processen är, både ur miljösynpunkt och kommersiellt, och potentialen för globala aktörer i värdekedjan. Genom partnerskapet med Michelin får vi möjlighet att utveckla banbrytande teknologi med syftet att omvandla framtida material på ett miljömässigt hållbart sätt, avslutar Jocelyn Doucet.

[1] Monomer är en molekyl med naturligt eller syntetiskt ursprung. Genom återkommande sekvenser med identiska eller olika molekyler bildar den en polymerstruktur.

About Joakim Held 954 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!