Ju längre norrut – desto vanligare att skifta hjul själv

Bild: Pixabay

Ju längre norrut desto vanligare är det att skifta sina hjul själv. Det visar sig i Verktygsboden undersökning ”Det stora bilintresset”.

När Verktygsboden frågade drygt 2 000 villaägare om de brukar byta däck själva eller om de överlämnar jobbet åt en verkstad, trädde stora skillnader fram beroende på var i Sverige man var hemmahörande. Ju längre norrut desto vanligare verkar det vara att göra jobbet själv.

Så många som åtta av tio (81%) som uppgav att de bor i Norrbotten svarar att de byter däck själva medan motsvarande siffra för skåningar är drygt fyra av tio (44%). Se karta.

Pressfoto: Verktygsboden

– Jag är inte förvånad. Intresset för att meka och ta hand om sin bil själv är generellt helt klart större ute på landsbygden, säger Lars Edwardsson som är vd på Verktygsboden.

– Med rätt verktyg blir det faktiskt ganska enkelt att byta däck själv men stressa inte och se till att ha ett bra ljus och att bilen står på ett plant och fast underlag, säger Lars Edwardsson.

Andel som byter sina däck själv. Antal svar: 2189

Fakta om undersökningen

Totalt deltog 2 189 personer – hälften kvinnor och hälften män – i undersökningen som genomfördes av undersökningsbolaget PFM Research under första halvan av 2021. 352 respondenter hade bilar och motorer som en hobby. Samtliga bodde i villa och respondenterna jämnt utspridda över Sverige, 100 i varje län. Nästan nio av tio (86%) uppgav att de var gifta eller sambo med någon. 35% av respondenterna arbetade inte och bland resterande uppgav över hälften att de hade ett stillasittande arbete vid skrivbord/dator.

About Däckavisen 1055 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!