Hankook presenterade futuristiska konceptdäck

hankook däck

Hankook, däcktillverkare i premiumsegmentet, satsar återigen på framtidsteman vid årets Essen Motor Show, och presenterar två futuristiska konceptdäck: Aeroflow och Hexonic. Innovationsprojektet, initierat inom ramen för Hankooks “Design Innovation“ tillsammans med Royal College of Art i London, har bedrivits enligt mottot “Extending Future Life beyond Mobility“. De deltagande studenterna fick i uppgift att utveckla ett nytt däckkoncept för självkörande fordon och därmed skapa en helt ny erfarenhet för framtidens rörlighet. Vinnarna har bedömts med fokus på att designen ska vara tilltalande för konsumenten och uppnå de tekniska kriterier som framtidens fordon ställer på däck.

“Detta projekt är en del av vår strävan efter att hitta kreativa och effektiva lösningar för framtidens bilkörning“, säger Klaus Krause, chef för det europeiska forsknings- och utvecklingscentret inom Hankook. “Vi är glada över att än en gång kunna presentera kreativa bidrag som visar det out-of-the-box-tänk som vi uppmuntrar medarbetarna till. De senaste åren har projektet bidragit till framtagningen av innovativa, futuristiska däck. Vi kommer helt säkert att fortsätta utveckla nya visioner som går utöver däckens gränser och dagens mobilitet.“

Hexonic är ett intelligent däckkoncept för autonoma shared-mobility-fordon. Designern tittade på helautomatiska, förarlösa fordon som standard för framtidens städer, och utvecklade ett däck för bilar som används gemensamt. Här är passagerarkomforten avgörande för upplevelsen. Hexonic stödjer fordonet i att leverera högsta åkkomfort genom att det scannar och analyserar vägen i realtid med sju separata sensorer på däckprofilen. Däcket registrerar vägförhållanden som vidhäftning, temperatur och beläggningsskick, och anpassar slitytorna därefter.

Aeroflow är ett däck för maximal avdrift och är avsett att användas inom motorsporten. Däcket har breddats med delningsbar slityta och dess grepp har optimerats. Man utrustade däcket med turbinskovelhjul för att det skall ta upp luft under körning och generera extra kraft ur den när det behövs. Designfokuset på avdriften, som normalt inte beaktas i däckutvecklingen, gör därför produkten unik.

Efter Europa-premiären på Essen Motor Show skall de prisbelönta konceptdäcken visas upp på andra mässor runt om i Europa under nästa år.

About Däckavisen 1171 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!