Hankook fabriksutrustar Audi Q4 e-tron och Audi Q4 Sportback e-tron

Hankook elbilsdäck till audi
Bild: Audi AG

Elfordon är en av de viktigaste byggstenarna för den framtida personliga motortransporten. En framtid som började för länge sedan för tillverkaren av premiumdäck. Till exempel är de senaste Audi-modellerna – Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron – nu också en del av det växande utbudet av elbilar som Hankook levererar specialdesignade däck till som originalutrustning.

Utöver sin attraktiva design, har de två sportiga men ändå kompakta nya SUV:arna från Audi en hel rad tekniska finesser. Samtidigt kräver den helt elektriska motorn ett däck som också kan överföra denna teknologi säkert till vägen: Hankook Ventus S1 evo 3 ev är ett speciellt utvecklat däck för elbilar.

– Som utvecklingspartner till Audi har vi genomfört ett antal framgångsrika projekt tillsammans de senaste åren.  Att kunna hjälpa till att växla över utbudet till elfordon genom att tillhandahålla lämpliga däck betyder därför mycket för oss. Genom att göra detta ger vi också ett viktigt bidrag till en allt mer hållbar mobilitet, säger Sanghoon Lee, vd för Hankook Tire Europe..

Lågt rullmotstånd, låg vikt, högt lastindex

Ovan är egenskaper som är särskilt viktiga för däck till elfordon. Däck med dessa egenskaper genererar en positiv effekt på batteriets prestanda och därmed också fordonets räckvidd. Samtidigt bär de säkert upp den markant tyngre fordonsvikten som orsakas av de mycket tunga batterierna. För att möta de specifika kraven har Hankooks ingenjörer utrustat Ventus S1 evo 3 ev med en stomme som har dubbla lager, och tillverkas av specialutvecklade högpresterade material. Detta ger en mycket hög stabilitet med låg egenvikt i förhållande till däckets storlek. En annan viktig faktor är gummiblandningen som tillämpas i Ventus S1 evo 3 ev. Den har anpassats för det höga vridmomentet hos elfordon, vilket säkrar ett utmärkt grepp på både vått och torrt väglag samtidigt som rullmotståndet optimeras.

I dimensionerna med 20 och 21 tum används även en extra stålförstärkning i klinchen för att öka styvheten i sidoväggen ytterligare på grund av dess låga profil. Förutom att säkerställa att däcket passar exakt på fälgen, resulterar detta också i en särskilt sportig och omedelbar styrrespons. Detta ger en särskilt sportig direkt styrrespons och en exakt passform på fälgen.

Hankooks teknologi för punkteringsskydd SEALGUARD®  används inuti däcken (standard på Hankook i dimensioner 20 och 21‑ tum för Audi Q4 e-tron och Audi Q4 Sportback e-tron) och tätar automatiskt punkteringar på upp till 5 mm i diameter inom däckets slitbana. Fördelen med SEALGUARD® är att man kan fortsätta sin resa utan att behöva byta däck vid eventuell punktering.  Detta innebär att man inte längre behöver ha med ett reservhjul i fordon med däck som är utrustade med Hankooks SEALGUARD®. Detta frigör även bagageutrymme, sänker vikten och gör att man slipper eventuella farliga däckbyten vid vägkanten. Förutom säkerhetsfördelarna har däck med Hankooks SEALGUARD®-teknologi samma komfort som vanligt. Detta för att den grundläggande konstruktionen inte skiljer sig åt från däck som saknar SEALGUARD®.

Hankook, översikt dimensioner för Audi Q4 e-tron & Audi Q4 Sportback e-tron
Dimension Modell Mönster
235/55R19 T (F) Audi Q4 e-tron &
Audi Q4 Sportback e-tron
Ventus S1 evo 3 ev
235/50R20 T (B)
255/50R19 T (B)
255/45R20 T (B)
235/45R21 T (F) i prestandapaketet
255/40R21 T (B) i prestandapaketet

 

Alla 20- och 21-tums modeller levereras med Hankook SEALGUARD® punkteringsskyddsteknik som standard.

About Däckavisen 1082 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!