Halka, snö och andra bilister oroar mest i trafiken

Det finns flera saker som kan göra bilister oroliga i trafiken – inte minst i vintertid. En ny undersökning från Goodyear visar att halka, snöfall och andra bilister är det som främst skapar oro. Men trots att vinterns snö och halka är orosmoment så visar undersökningen att bara varannan svensk anpassar sin bromsning vid vinterkörning.

Goodyears undersökning Däckbarometern har undersökt hur svenskarna ställer sig till vinterkörning. I den framkommer att andra bilister är det främsta föremålet för oro i trafiken. Därefter kommer halt väglag och kraftigt snöfall. Vinterkörning kan vara utmanande och kräver att bilister anpassar sin körning. 81 procent svarar att de sänker hastigheten när de kör bil i vintertid och nästan lika många, 78 procent, håller extra avstånd. Men bara drygt varannan uppger att de även bromsar tidigare. Sju av tio tycker samtidigt att deras bilkörning vid vinterväglag är bra eller mycket bra. Men tydligt är att män rankar sin egen förmåga högre än vad kvinnor rankar sin. Var tredje man svarar att de är mycket bra medan bara var sjätte kvinna svarar samma sak.

– Vinter kan innebära allt ifrån regn och ett par plusgrader till kraftiga snöfall och blixthalka – och det kan ställa om fort. Det är viktigt att anpassa sin körning utifrån rådande väderförhållanden samt se till så att man kontrollerar däckens skick innan man beger sig ut i trafiken. Att vara ute i god tid är något blir extra viktigt när väglaget blir osäkert. Då har man tid för att ta det lugnare och sänka hastigheten, två faktorer som minskar risken för att olyckor sker, säger Jenny Wahlsten, Acting Marketing Manager på Goodyear.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Goodyear. Under perioden 28 oktober till 5 november 2020 har sammanlagt 1 002 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre med körkort i Sverige.

About Joakim Held 990 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!