Goodyear och Citroën i samarbete om självkörande urban mobilitet

Bild: Goodyear

Goodyear presenterar en prototyp av sitt sfäriska Eagle 360-konceptdäck, specialutformad för nya Citroën Autonomous Mobility Vision.

Citroën Autonomous Mobility Vision återspeglar den ikoniska franska tillverkarens framtidsvision om självkörande urban mobilitet för alla. Citroën Autonomous Mobility Vision baseras på en självkörande, elektrisk multiriktad plattform som kallas ”The Citroën Skate”, som kan bära ett antal olika ”Pods”, vilket gör att den kan rikta sig till en mängd olika mobilitetsupplevelser eller- tjänster. Goodyear inledde samarbetet med Citroën för att förverkliga visionen genom att utveckla en skräddarsydd prototyp av det sfäriska konceptdäcket Eagle 360.

Citroën Skate och ”Pod”-koncepten inspirerades av The Urban Collëctif, ett projekt mellan Citroën, den internationella hotellkoncernen Accor och medieföretaget JCDecaux. Fordonet och däcken presenterades i Paris.

– Vi är stolta över att presentera prototypen av vårt sfäriska konceptdäck som en väsentlig del av Citroën Autonomous Mobility Vision-konceptet. Formen gör Eagle 360- prototypen kompakt, smidig och manövrerbar, och är perfekt för framtidens urbana och självkörande mobilitetslösningar, förklarar Hans Vrijsen, Managing Director, Original Equipment på Goodyear.

I över 120 år har Goodyear ständigt sökt innovationer och uppfinningar. Allt eftersom mobilitet har utvecklats, har Goodyear inlet partnerskap med pionjärer inom allt från utforskandet av månen till hastighetsrekord på land för att driva på förändringen och utvecklingen. Goodyear lanserade Eagle 360-konceptet för första gången på den internationella bilmässan i Genève 2016, och följde upp under 2017 med en andra

Detta är det senaste i en serie partnerskap mellan Goodyear och Citroëns designteam, och bygger på deras senaste samarbete om det självstyrande, anslutna, elektriska Citroën 19_19 Concept som presenterades för att fira Citroëns hundraårsjubileum 2019.

Genom hela projektet har teamet bakom Goodyears avancerade designstudio haft ett nära samarbete med Citroëns designteam för att designa och leverera en skräddarsydd Eagle 360-prototyp som harmonierar helt med visionen och målen bakom Citroën Autonomous Mobility Vision.

– Konceptdäck är grunden för att ett innovativt företag som Goodyear ska engagera sig i framtida mobilitetsutmaningar och utveckla nya, banbrytande produkter och tjänster. Det är en ära för oss att ha samarbetat med Citroën på det här unika mobilitetsprojektet och att ha tagit ännu ett steg i utvecklingen av ett av våra mest innovativa koncept, avslutar Vrijsen.

About Däckavisen 1114 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!