Ford lanserar teknik för att undvika potthål

ford hjul

Vintern sliter hårt på våra svenska vägar, och i år var vintern extra tuff med kyla och mycket snö. Resultatet blir potthål och vägskador som kan orsaka stor skada för bilägare. Nu lanserar Ford en helt ny teknik som upptäcker potthålen och kan anpassa bilens stötdämpning så att den tar sig över hålet mjukare och smidigare. Det nya systemet finns i nya Ford Focus som börjar säljas i Sverige senare i år.

Potthål gör inte bara bilresan obekväm. De kraftiga stötarna kan också skada bilens hjul, däck och upphängningssystem, vilket resulterar i högre reparationskostnader för bilägaren. Därför lanserar Ford en helt ny teknik som upptäcker potthål på tusendelar av en sekund och kan minska effekten av det.

Systemet – som lanseras i nya Ford Focus som börjar säljas senare i år – känner av när ett hjul faller ner i ett potthål och justerar direkt dämpningen på det hjulet så att det inte faller lika djupt ner i hålet. Eftersom hjulet och däcket inte faller ner lika långt i potthålet träffar de inte motstående sida av hålet lika kraftigt. Systemet kan också förvarna bakhjulen om ett annalkande potthål, vilket gör att bakhjulen kan reagera ännu snabbare än framhjulen.

– Våra ingenjörer letar alltid efter de allra ruffigaste vägarna för att verkligen sätta våra stötdämpare på sin spets, men vi har märkt mer och mer att det är de ojämna vägarna som istället hittar oss. Potthål är ett problem som inte kommer försvinna på länge, men med vår avancerade stötdämpningsteknik för nya Ford Focus kan vi i alla fall minska konsekvensen av dem, säger Guy Mathot, på avdelningen för Ford Focus fordonsdynamik.

Ny teknik för potthål testas på specialtillverkad väg
Ford utvecklar sitt stötdämpningssystem genom att använda en specialtillverkad väg på företagets testanläggning i Belgien, som består av exakta kopior av några av världens värsta potthål och vägfaror. Ingenjörerna förfinar systemet ytterligare genom hundratals timmars testning på allmänna vägar i Europa och övervakar bilen med verktyg som liknar dem som seismologer använder för att studera jordbävningar.

About Joakim Held 974 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!