Europaparlamentet har antagit nya regler för märkning av däck

Europaparlamentet antog den 13/5 nya regler för märkning av däck. Syftet med förordningen är att ge konsumenterna mer information och göra det möjligt för dem att välja däck som är säkrare, bränsleeffektivare och tystare.

De nya reglerna, som väntas träda i kraft 1 maj 2021, inför ett antal viktiga ändringar som innebär att:

-Etiketten blir synligare och tydligare för konsumenterna, i alla de situationer däck säljs, även på nätet
-Märkningen ska innehålla information om bränsleeffektivitet och våtgrepp, på en skala från A till G, såväl som information om ljudnivån i decibel
-Information om väggrepp på snö och is bör finnas med
-Däck för lastbilar och bussar (C3-däck) kommer i framtiden att behöva märkas med etiketten

Läs även: Nya regler för märkning av däck ett steg närmare

Av de svenska ledamöterna sitter Johan Danielsson (S), Pär Holmgren (MP), Peter Lundgren (SD), Jakop Dalunde (MP) och Jörgen Warborn (M) i transportutskottet.

Fakta om utsläpp orsakade av däck i EU och fördelarna med de nya EU-däckmärkena.

 

Profilbild
About Joakim Held 895 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!