Etikettsbrott i trafiken: beteendena som får oss att se rött
En ny undersökning från bilförmedlaren Kvdbil belyser vilka beteenden som mest irriterar svenskar i trafiken. Intressant nog är det inte alltid de farligaste beteendena som väcker mest ilska. Trots att 68 procent erkänner att de ibland överskrider hastighetsbegränsningarna, anser endast 15 procent att detta är ett allvarligt etikettsbrott.
Det som irriterar mest är istället aggressiv körning, vilket 55 procent uppger som störande. Detta innefattar tutande och gestikulerande mot andra förare. Näst mest irriterande är distraktioner som mobilanvändning och andra aktiviteter under körning, vilket 54 procent stör sig på.
Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil, påpekar att de flesta irriterande beteenden är så vanliga att många som klagar på dem själva kan falla för dem. Han betonar vikten av att börja med sig själv för att höja säkerheten och skapa en bättre körupplevelse för alla.
Män är överrepresenterade i de flesta fall av dåligt beteende, särskilt när det gäller att inte använda blinkers, där 21 procent av männen medger att de ibland struntar i detta jämfört med 14 procent av kvinnorna. Yngre förare är också mer benägna att uppvisa dåligt beteende, såsom aggressiv körning och nedskräpning.
Värsta etikettsbrotten enligt undersökningen:
- Aggressiv körning (tutande, gester) – 55 %
- Distraktioner (mobil, äta, sminka sig) – 54 %
- Bristande respekt för fotgängare och cyklister – 44 %
- Nedskräpning (slänga skräp eller fimpar) – 41 %
- Inte använda blinkers – 38 %
- Parkera där det är förbjudet eller blockera andra fordon – 31 %
- Inte följa regler om företräde – 30 %
- Vägra ge företräde – 27 %
- Överskrida hastighetsbegränsningar – 15 %
- Felaktig användning av helljus – 14 %
- Annat – 4 %
Undersökningen genomfördes av Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 4–8 januari 2024 och inkluderade 1316 personer i åldern 18-79 år.