61% har bra sommardäck – Vianor ger tips inför däckbytet

Bild: Vianor

En undersökning från Vianor visar att 61% av däckhotellkunderna har sommardäck i gott skick. Här kommer några viktiga tips inför däckbytet.

Vianor, en däck- och bilservicekedja, har utfört en kontrollmätning på över 25 000 däckset mellan september och februari, vilket visar att 61% av deras däckhotellkunder har bra sommardäck med ett mönsterdjup över fyra millimeter. Inför sommardäcksäsongen bör även bilägare som förvarar sina däck hemma kontrollera sina däck och vara uppmärksamma på vissa saker vid byte av däck.

Lagen kräver ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter för sommardäck, men Vianor rekommenderar minst fyra millimeter för bättre grepp på våta vägar. Det är viktigt att kontrollera däckens mönsterdjup och slitageform före hjulbytet. Ojämnt slitage kan försämra körsäkerheten och komforten.

Fel hjulinställning är en vanlig anledning till ojämnt slitage, och därför bör vinterdäck kontrolleras noggrant för att se om de är ojämnt slitna. Om så är fallet rekommenderas en hjulinställning utförd av en däckverkstad för att inte påverka sommardäckens slitage. Vinterdäck bör förvaras inomhus för att skyddas mot UV-ljus och inte utsättas för oljor, lösningsmedel eller smörjmedel.

Vid byte av hjul är det viktigt att ha rätt verktyg och lyfta bilen korrekt för att undvika skador på underredet. Detta är särskilt viktigt för elbilar där batterierna är placerade under bilen. Ett skadat batteri kan bli dyrt att byta, så det rekommenderas att inte byta hjul på en elbil själv. Efter hjulbytet bör lufttrycket i däcken kontrolleras och eventuellt justeras.

Här är några viktiga tips för dig som byter hjul själv:

  • Kontrollera mönsterdjupet och slitageformen på dina sommardäck. Om däcken är ojämnt slitna så kan hjulinställningen vara fel eller lufttrycket får lågt. Titta också efter att det inte finns utbuktningar eller rivskador på däcken.
  • Köp nya däck om de har använts längre än sex år eller om de är mer än tio år gamla, även om mönsterdjupet fortfarande är bra. Däckets tillverkningsår och månad är markerad på däcksidan.
  • Om du byter hjul själv se till att bilen står på jämnt och stadigt underlag och använd bra verktyg.
  • Kontrollera däckens rullriktning före montering, lufttryck efter montering och även skicket på ett eventuellt reservdäck.
  • Om du har aluminiumfälgar kom ihåg att efterdra hjulbultarna när bilen körts cirka tio mil efter hjulbytet.
  • Vinterdäck ska förvaras inomhus eller på ett däckhotell. Däcken ska skyddas mot UV-ljus och mot oljor, lösnings- och smörjmedel. Däcken ska inte placeras så att de kommer i kläm eller på ett sätt som gör att de utsätts för vridskador.

Genom att följa dessa tips kan du säkerställa att dina sommardäck är i gott skick och bidrar till en säkrare och bekvämare körupplevelse under sommarmånaderna.

About Däckavisen 1286 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!