6 av 10 bilister otrygga vid ishalka och snöoväder

Kancamagus Pass

Allt från svåra väglag till omgivande trafikanter påverkar hur trygga bilförare känner sig bakom ratten. Men vad och vem som får svenska bilförare att känna sig otrygga och stressade kan bero på faktorer som var de bor och hur gamla de är. Det visar en undersökning från Continental.

Svåra väglag och tuffa väderförhållanden toppar listan över det som får svenska bilister att känna sig otrygga i trafiken, kanske inte helt oväntat är det snöoväder och ishalka som skrämmer svenska bilister mest. Så många som 57 procent känner sig mycket eller ganska otrygga vid kraftigt snöoväder och 56 procent mycket eller ganska otrygga vid ishalka. Dessutom orsakar vinterhalvårets mörker obehag – 33 procent uppger att de känner sig mycket eller ganska otrygga vid mörker.

”Det faktum att fler än hälften av alla känner sig otrygga vid ishalka eller snöoväder är självklart ett problem eftersom vi bor i ett land där snö och is är verklighet under stora delar av året. Continental genomför varje år mängder av tester av sina nordiska vinterdäck, både dubb- och friktionsdäck, på plats i Sverige under typiska vinterväglag för att både optimera nuvarande däck samt utveckla nya generationer av däck. Precis som svenska Trafikverket jobbar Continental efter en nollvision (Vision Zero) där ingen ska skadas allvarligt eller förolyckas i trafiken. Därmed kan du alltid känna dig trygg med att Continental prioriterar din säkerhet när det gäller vinterdäcken”, säger Per Linder, produktspecialist på Continental i Sverige.

”Continentals nya dubbdäck IceContact 3 har uppmärksammats i flera tester för sitt fantastiska isgrepp och körgrepp på snöfyllda vägar. Vi är stolta över att kunna erbjuda ett däck som är specifikt framtaget för det nordiska klimatet och hoppas att det kommer att öka trygghetskänslan hos användarna”, säger Per Linder.

Undersökningen visar också på skillnader mellan kvinnor och män – vid samtliga väglag som presenteras svarar kvinnor i högre grad än män att de känner sig otrygga. Trygghetskänslan tycks också variera beroende på var i landet bilisten bor – smålänningar känner sig tryggare vid ishalka jämfört med boende i övriga delar av landet, medan boende i Sydsverige känner sig mer otrygga vid kraftigt snöoväder.

Många bilförare skulle med största sannolikhet känna sig lugnare om det var mindre trafik på vägarna – hela 46 procent svarar nämligen att övriga trafikanter är det som stressar dem mest när de kör bil. Att sitta i kö är inte heller populärt bland svenska bilförare – drygt en av fyra svarar att köbildning är det som stressar dem mest. Lugnast i trafiken är stockholmare och pensionärer, 27 respektive 29 procent svarar att ingenting stressar dem när de kör.

”Vi arbetar hårt för att svenska bilister ska känna sig tryggare på vägarna och vill eliminera så många stressmoment som möjligt. Vi kan inte göra något åt mängden trafik – men vi kan erbjuda däck som vi vet levererar en trygg och stabil körupplevelse. Köbildning orsakar dessutom isiga vägar – och på isigt underlag är Continentals IceContact 3 oslagbart”, säger Per Linder.

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Continental. Syftet är att undersöka bilisters känsla av trygghet i trafiken. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18–79 år. Totalt har 1054 intervjuer genomförts under perioden 13–19 september 2018.

Hur trygg eller otrygg känner du dig när du kör bil vid följande väderlek/väglag?

När det regnar kraftigt
Mycket otrygg 2 %
Ganska otrygg 33 %
Varken eller 20 %
Ganska trygg 35 %
Mycket trygg 7 %
När det är mörkt
Mycket otrygg 4 %
Ganska otrygg 29 %
Varken eller 18 %
Ganska trygg 38 %
Mycket trygg 10 %
Vet ej 0 %
När det är lövhalka
Mycket otrygg 2 %
Ganska otrygg 24 %
Varken eller 30 %
Ganska trygg 33 %
Mycket trygg 7 %
Vet ej 3 %
Vid motljus
Mycket otrygg 7 %
Ganska otrygg 33 %
Varken eller 28 %
Ganska trygg 28 %
Mycket trygg 4 %
Vet ej 1 %
Vid kraftigt snöoväder
Mycket otrygg 19 %
Ganska otrygg 38 %
Varken eller 17 %
Ganska trygg 21 %
Mycket trygg 3 %
Vet ej 1 %
När det töar
Mycket otrygg 2 %
Ganska otrygg 18 %
Varken eller 35 %
Ganska trygg 37 %
Mycket trygg 7 %
Vet ej 1 %

Vad, om något, stressar dig mest när du sitter bakom ratten? (Max 3 svar)

Övriga trafikanter (bilar, cyklister, motorcyklister) 46 %
Köbildning 26 %
”Baksäteschaufförer” 20 %
Barn i bilen 7 %
Musik och/eller radioprat 3 %
Jag stressas inte av något när jag kör 19 %
Inget av ovanstående 9 %
Vet ej 3 %
About Däckavisen 1175 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!