Vinterdäck på var 13:e bil i förra årets Däckrazzia

Foto: Däckrazzia

Enligt mätningar som VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, genomfört har dubbfria vinterdäck av nordisk typ 15–20 procent längre bromssträcka jämfört med sommardäck av motsvarande kvalitet. Trots detta kör allt fler på vinterdäck på sommaren.

Andelen som körde med vinterdäck på bilen på sommaren vid mätningarna i 2019 års däckrazzior var 7,9 procent, vilket motsvarar var trettonde bil.

– Det är stora regionala skillnader och det verkar finnas en tydlig koppling mellan andel dubbfria vinterdäck på vintern och andelen som kör på vinterdäck även på sommaren. Dubbdäck är ju inte tillåtna på sommaren och nästan alla som kör dubbat på vintern byter därför till sommardäck till våren, säger Rickard Cosini, NTF.

I norra Sverige kör väldigt få på vinterdäck på sommaren och i vissa delar av sydligaste Sverige upp emot 20 procent eller mer, enligt mätningar från genomförda däckrazzior.

I Göteborg, där det finns bra statistik på vad bilarna har för däck på bilen både på sommaren och vintern, har andelen vinterdäck på sommaren i Däckrazzias mätningar ökat från cirka tio procent 2015 till cirka 15 procent vid förra årets mätningar. Under samma period har andelen bilar med dubbfria vinterdäck på vintern i Göteborg ökat från cirka 50 procent till cirka 55 procent, enligt årliga mätningar som Trafikverket genomför.

Däckrazzior genomförs sedan drygt femton år i Sverige i slutet av sommaren och årets Däckrazzia drar nu igång. Syftet med däckrazziorna är att påminna bilister om sitt ansvar att ha koll på däcken och varför detta är viktigt, samt att informera om energimärkningen av däck. Vid däckrazziorna samlas också statistik in, exempelvis om mönsterdjup, lufttryck och andelen bilar med vinterdäck på sommaren. Detta speciella år är även handsprit och skyddsmaterial en del av utrustningen vid däckrazziorna.

Profilbild
About Joakim Held 749 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!