Verkstadsföretagarnas yrkeslärarprojekt ger skolor och företag framtidshopp!

Benny Wallin som är utbildningsansvarig och projektledare vid Verkstadsföretagarna kontaktar under året skolor och företag, i syfte att intressera och lämna stöd till fordonsmekaniker/fordonstekniker och obehöriga fordonslärare. – Vi vill öka intresset för yrkeslärarutbildningarna vid Sveriges Universitet och Högskolor. Det här är ett projekt där Skolverket givit förtroendet till Verkstadsföretagarna, säger Benny Wallin.

Vid ett besök på Fridegårdsskolan i Håbo, där man utbildar fordonstekniker, träffade Benny Wallin läraren Charbel Shahin och rektorn Jan Hansson för att diskutera en kommande Yrkeslärarutbildning för Charbel Shahin. Samtalet mynnade ut i en plan där rektorn lovade att styra undervisningstimmarna på skolan, så att Charbel Shahin ges möjlighet att delvis studera under skoltid. Utbildningen sker på halvtid under tre år (90 högskolepoäng), vilket gör att Charbel Shahin under studietiden parallellt kan arbeta heltid och försörja sig.

Charbel Shahin har tidigare i över 15 år arbetat som fordonstekniker och chef. 2018 fick han prova på jobbet som obehörig yrkeslärare vid Fridegårdsskolan i Håbo. – Det var det bästa jag gjort, säger Charbel Shahin, som stormtrivs med att få arbeta med sina särskoleelever.

Charbel Shahin, som nu fått hjälp med att staka ut sin framtid, kommer snarast att anmäla sig till något av de Universitet eller Högskolor som erbjuder yrkeslärarutbildning på halvfart. Halvfart innebär deltidsstudier under tre år för att nå 90 Högskolepoäng. Resterande tid arbetar man på ett företag eller en skola.

Krav för att vara behörig till att söka Yrkeslärarutbildningen är bland annat att man kan visa betyg från en teknisk utbildning, minst 5 års anställning som fordonsmekaniker/fordonstekniker, validering av tidigare kunskaper och att man genomfört godkänt Högskoleprov.

Benny Wallin som är projektledare åker kommande veckor ut på en roadshow tillsammans med kolleger, för att informera företagen om den katastrofala bristen på nya yrkeslärare.

Vår modell med att hjälpa yngre fordonstekniker, fordonsmekaniker eller obehöriga lärare att bli behöriga, hoppas vi att alla medlemsföretag inom Verkstadsföretagarna och Sveriges Fordonsverkstäders Förening engagerar sig i, för utan yrkeslärare stannar Sverige, säger Bo Ericsson styrelseordförande och VD.

Läs mer på:
studera.nu eller http://www.verkstadsforetagarna.se/fordonsproffs/rekrytering/

Profilbild
About Joakim Held 698 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!