Unga kör mer under pandemin

Foto: Pixabay

Pandemin har onekligen påverkat svenskarnas körvanor. En ny undersökning från Goodyear visar nämligen att 20 procent av svenskarna kör mer bil nu än innan pandemin och allra mest har bilkörningen ökat hos den yngre generationen. Det är också bland landets yngre bilister som självförtroendet bakom ratten ökat som mest under pandemin.

Däcktillverkaren Goodyear har i en ny undersökning frågat 1 000 svenskar hur deras körvanor förändrats under pandemin. Resultatet visar att 20 procent kör mer nu än jämfört med tiden innan pandemin. Störst är ökningen i åldrarna 18-29 år där hela 36 procent uppger att de spenderar mer tid bakom ratten idag. Samtidigt visar undersökningen att den äldre generation snarare minskat bilkörningen under pandemin och i åldersgruppen 50-59 år svarar närmare var tredje person att de kör mindre bil idag.

På frågan om pandemin lett till utvecklade köregenskaper verkar det gamla talesättet övning ger färdighet passa väl in. Var femte bilist, 20 procent, i åldersgruppen 18-29 år uppger nämligen att de är en bättre bilförare idag jämfört med tiden innan pandemin. Samma siffra för svarande i åldersgruppen 50-59 år är endast två procent.

– Vi har valt att utföra den här undersökningen för att få en bättre förståelse kring svenskarnas körkunskaper och bilkörning under rådande pandemi. Det ger oss samtidigt en möjlighet att prata trafiksäkerhet som givetvis är en viktig del av det arbete vi gör på Goodyear. Inte minst nu när vintersäsongen börjar närma sig och ett däckbyte stundar, säger Ernestas Čejauskas, Nordisk productspecialist.

Undersökningen visar även att det finns skillnader mellan män och kvinnor när det kommer till hur pandemin förändrat svenskarnas körvanor. Närmare var femte kvinna, 24 procent uppger att de kör mer bil idag medan samma siffra hos männen endast är 17 procent.

Om undersökningen

Undersökningen är statistiskt säkerställd och utförd av undersökningsföretaget YouGov under augusti 2021. Undersökningen har ett riksrepresentativt urval på 1015 respondenter.

About Joakim Held 990 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!