Unga kör mer under pandemin

vinterväglag vinterdäck
Bild: Pixabay

Pandemin har onekligen påverkat svenskarnas körvanor. En ny undersökning från Goodyear visar nämligen att 20 procent av svenskarna kör mer bil nu än innan pandemin och allra mest har bilkörningen ökat hos den yngre generationen. Det är också bland landets yngre bilister som självförtroendet bakom ratten ökat som mest under pandemin.

Däcktillverkaren Goodyear har i en ny undersökning frågat 1 000 svenskar hur deras körvanor förändrats under pandemin. Resultatet visar att 20 procent kör mer nu än jämfört med tiden innan pandemin. Störst är ökningen i åldrarna 18-29 år där hela 36 procent uppger att de spenderar mer tid bakom ratten idag. Samtidigt visar undersökningen att den äldre generation snarare minskat bilkörningen under pandemin och i åldersgruppen 50-59 år svarar närmare var tredje person att de kör mindre bil idag.

På frågan om pandemin lett till utvecklade köregenskaper verkar det gamla talesättet övning ger färdighet passa väl in. Var femte bilist, 20 procent, i åldersgruppen 18-29 år uppger nämligen att de är en bättre bilförare idag jämfört med tiden innan pandemin. Samma siffra för svarande i åldersgruppen 50-59 år är endast två procent.

– Vi har valt att utföra den här undersökningen för att få en bättre förståelse kring svenskarnas körkunskaper och bilkörning under rådande pandemi. Det ger oss samtidigt en möjlighet att prata trafiksäkerhet som givetvis är en viktig del av det arbete vi gör på Goodyear. Inte minst nu när vintersäsongen börjar närma sig och ett däckbyte stundar, säger Ernestas Čejauskas, Nordic Product Info & Training Specialist.

Undersökningen visar även att det finns skillnader mellan män och kvinnor när det kommer till hur pandemin förändrat svenskarnas körvanor. Närmare var femte kvinna, 24 procent uppger att de kör mer bil idag medan samma siffra hos männen endast är 17 procent.

About Däckavisen 861 Articles
Nyheter inom däck- och fälgbranschen