Tvära kast på begagnatmarknaden

fordonsbranschen
Klaus Silfvenius på MRF. Bild: MRF

Försäljningen av begagnade bilar bromsar in med ett tvärt kast från tidigare all-time-high, det efter att inflationen dragit iväg och räntorna följer efter.

– Vi tolkar att det är mer osäkerheten kring ekonomin snarare än kriget i Ukraina som orsakat detta trendbrott, säger Klaus Silfvenius på MRF. Förändringen har skett i april. Vi ser samtidigt att ordertecknandet sjunker på beställning av ny bil hos våra medlemsföretag.

Marknaden har gått ned 20% mot samma månad förra året för nästan alla märken, Kia och Ford går mot strömmen och är lika stora i år som 2021. Det märket som sticker ut är Tesla som växer kraftigt på begagnatmarknaden, de säljer nästan 150% mer jämfört med april förra året. SUV:var går betydligt bättre än övriga modeller.

– Det är också intressant att följa omställningen till hållbar mobilitet, fortsätter Klaus Silfvenius, där efterfrågan på laddbara fordon fullständigt exploderat. När försäljningen av begagnade dieselbilar sjunkit med nästan en tredjedel jämfört med april 2021 så har elbilar samtidigt ökat med 126%. Visserligen från relativt låga siffror, men trenden är tydlig.

About Däckavisen 1169 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!