Många högtryckstvättar på marknaden håller inte i längden. Av åtta modeller klarade bara tre Testfaktas uthållighetstest. Resultaten från laboratorietestet visade att motorns kraft spelar mindre roll än slang och munstycke.
– Våra tester visar att själva motorprestandan och det deklarerade maxtrycket inte är avgörande. Ett bra munstycke är mycket viktigare för slutresultatet, säger Andreas Müller, testingenjör på laboratoriet SLG.
Testfakta valde ut åtta enklare modeller från de stora aktörerna på svenska marknaden för testning på det tyska laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH. I testet ingick bland annat ett uthållighetsmoment med 300 testcykler, där en cykel går till så här: maskinen körs på maxeffekt i 15 minuter, får vila i 3 minuter, slås igång på maxeffekt igen i 12 min, och vilar sedan i 10 minuter. I praktiken innebär alltså 300 sådana cykler en mycket frekvent användning.
Bara tre av maskinerna klarade alla 300 cykler. De kom från Husqvarna, Ava och Ryobi. Av de som inte höll hela vägen gjorde Kärcher och Nilfisk bäst ifrån sig. Sämre gick det för Bosch och Jula, som klarade 174 respektive 126 testcykler innan de rasade ihop. På absolut ohotad sista plats kom Biltema, där handtaget slutade fungera efter bara 27 testcykler.
Bäst sammanlagt betyg fick Husqvarna, även om den var inte problemfri. Laboratoriet reagerade på den besvärliga slangen, något den inte var ensam om.
– Jag blir besviken på att ett sådant prestigefyllt varumärke som Kärcher har en hård och svårhanterad slang. Husqvarna har en konstruktion där hela slangen måste rullas ut för att tvätten ska kunna användas. En svårhanterad slang kan göra att maskinen bara står och samlar damm, säger Andreas Müller.
De flesta använder högtryckstvättar för att tvätta bilen, fälgarna, utemöblerna eller terrassen. Men hur ska man smartast använda dem?
Här ger laboratoriet sina bästa tips:
- De högtryckstvättar som har ett reglerbart munstycke ska aldrig ställas in i det mest ”spetsiga” läget. I detta läge kan strålen exempelvis skada däcksidorna på din bil. Om gummit skadas tillräckligt kan det innebära en trafikfara.
- Använd inte det roterande munstycket eller en spetsig stråle på ditt trädäck. Träfibrerna ruggas upp och det blir fritt fram för både vatten och diverse svampar eller liknande. Det finns dock olika tillbehör till de flesta tvättar som är anpassade för trätvätt.
- Det roterande munstycket ska heller inte användas för biltvätt då detta kan skada lacken.
- Oavsett högtryckstvätt ska du tvätta bilen genom att spola nerifrån och upp, detta gör att smutsen rinner av lättare.
- Olika underlag kräver olika taktik. För den som vill komplettera finns det ofta flera olika specialmunstycken och borstar att välja mellan.
Testfakta är ett oberoende test- och research företag specialiserat på laboratorietest och utvärdering av produkter för konsumenter och yrkesanvändare. Testerna utförs i samarbete med ett europeiskt nätverk av certifierade test- och forskningslaboratorier, specialiserade inom olika produkt- och provningsområden. Testfakta utför tester på uppdrag av media, tillverkare, återförsäljare och myndigheter med syfte att verifiera, kontrollera och kommunicera kvalitet och prestanda.