Sumitomo genererar el från däckens rotation

Foto: Falken

Falken Tyres moderbolag, Sumitomo Rubber Industries (SRI) har utvecklat teknik som genererar elkraft från däckrotation och levererar detta till yttre däckgivare. Det markerar ett stort steg mot att uppnå Sensing Core Technology-applikationer som kommer att vara avgörande för att möjliggöra framtida mobilitets trender.

Utvecklat i samarbete med professor Hiroshi Tani från Kansai University, har SRI: s Tire Internal Power Generation Technology genombrott uppnåtts tack vare tillägget av en energiladdningsfunktion till ” energi uppsamlaren ” på insidan av däcket. Statisk elektricitet genererad under däckrotation utnyttjas och används för att ladda en strömstyrkrets, som i sin tur aktiverar och levererar ström till en extern sensor.

Strukturerna och materialen som är involverade i uppsamlingen av friktionsenergi har också optimerats för att avsevärt förbättra den genererade effekten. SRI: s tester har visat att när ett däck körs i 50 km / h, producerar systemet över 800 W effekt, vilket räcker för att aktivera en extern sensor utan användning av batterier och uppnå kontinuerlig Bluetooth Low Energy (BLE) -överföring.

– Hittills har den begränsade batteritiden för sensorenheter varit ett av de största hindren för att göra teknologi för däcksensorer till verklighet. Denna utveckling är därför viktig för SRI: s övergripande Sensing Core Technology, som har en enorm potential för framtida applikationer som autonoma fordon, säger Dr Bernd Löwenhaupt, verkställande direktör, Sumitomo Rubber Europe GmbH.

SRI är aktivt engagerad i omfattande forskning och utveckling för sitt Smart Tire-koncept, av vilket Sensing Core Technology är en nyckelkomponent för att säkerställa den totala säkerheten för mobilitetsoperationer samtidigt som underhållskostnaderna minskas avsevärt. Det framåtblickande konceptet accelererar utvecklingen av däck och kringtjänster för att möta kraven från CASE (Connected, Autonomous, Shared, Electric), MaaS (Mobility as a Service) och andra nya mobilitetsinnovationer som formar bilens framtid industri.

About Däckavisen 1082 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!