Stölder av bildelar minskar kraftigt under Coronapandemin

Enligt Brå minskade antalet brott i april med fem procent jämfört med samma period 2019- en minskning för andra månaden i rad. Även Larmtjänst ser en minskning i stöldstatistiken inom vissa brottskategorier.

Coronapandemin präglar vårt samhälle på många sätt, i Sverige råder social distansering och i många länder har man stängt gränserna samt minskat rörelsemöjligheten. Detta har påverkat brottsstatistiken i Sverige och även Larmtjänst kan se en minskning i stöldstatistiken.

Stölder av bildelar 

För stölderna av bildelar (huvudstrålkastare Xenon, Navigation och Airbags) kan man se tydliga spår av pandemin. Under april månad inträffade 80 stöldtillfällen jämfört med månaden innan, mars, då det inträffade 199 stölder av bildelar. Detta är en minskning med 40 procent. Jämför man med samma period året innan inträffade 180 stölder i mars och 120 stölder i april.

Diagrammet visar stöldutvecklingen av stölder av bildelar.

Efterlysta av personbilar

Även i antalet efterlysta personbilar kan man se en viss minskning i landet under mars och april månad jämfört med 2019. Under mars och april månad 2020 har det efterlysts 543 respektive 518 personbilar vilket kan jämföras med 2019 då det efterlystes 570 bilar i mars och 561 bilar i april. Ser man till de bilar som är eftertraktade av internationella brottsnätverk kan man se en tendens att dessa nätverk inte längre är lika aktiva.

Diagrammet visar antalet efterlysta personbilar under jan-april.

Efterlysta entreprenadmaskiner och traktorer

När det kommer till efterlysta maskiner och traktorer kan Larmtjänst inte se någon minskning. Mellan januari och april har det efterlysts 71maskiner och 19 traktorer vilket kan jämföras med samma period 2019 då det efterlystes 54 maskiner och 19 traktorer.

Diagrammet visar antalet efterlysta maskiner och traktorer under jan-april.

Stöld av båtmotor

Under året har antalet stölder av båtmotorer minskat rejält. I landet har stölderna under året minskat med 31 procent jämfört med samma period 2019. Båtmotorstölderna började sjunka i mars månad och under april månad har stölderna minskat med 60 procent jämfört med april 2019.

Diagrammet visar antalet polisanmälda stölder av båtmotorer. Källa Brå.
Profilbild
About Joakim Held 626 Articles
Nyheter inom däck- och fälgbranschen