SFVF startar SGF, en säkerhetsgrupp för fordon

däck däckbranschen däcktidning

Mot bakgrund av senare tids händelser och oklarheter kring såväl ansvar som metoder för räddningsarbete vid olyckor med el- och gasbilar inblandade, tar bilverkstadsorganisationen Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, initiativet till bildandet av en branschöverskridande samarbets- och expertgrupp inom säkerhet och räddning.

Gruppen kommer att förkortas SGF.

– Tanken med hela vårt arbete är att skapa en säker arbetsplats för verkstäder, bärgare, bildemonterare och all blåljuspersonal, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

– Jag har under flera år arbetat med dessa frågor, men tyvärr har det en tendens att upphöra. Nu tar vi själva tag i frågan eftersom den som lider driver frågan bäst. På så sätt kan inte vare sig politiska eller ekonomiska intressen sätta stopp, fortsätter Bo Ericsson.

Han påpekar att dessa frågor som alla helt plötsligt verkar intressera sig för, har man från motorbranschen varit delaktiga i tidigare.

– När det är slut med alla skriverier kan allt arbete helt plötsligt läggas på is från myndigheternas sida, men det kommer vi inte acceptera denna gång. Olyckor med el- och gasbilar inblandade är både ett säkerhets- och arbetsmiljöproblem, understryker Bo Ericsson.

Han berättar att SFVF kommer att bjuda in forskningsinstitutet RISE, Arbetsmiljöverket, utbildningsföretaget Training Partner, Rikspolisen, Räddningsförbunden, MSB, ambulansoperatörerna, bildemonterare, bärgare med flera för att delta i arbetet med att säkerställa en säker arbetsplats och miljö för alla inblandade i en olycka eller tillbud.

– Vi har haft flera incidenter, tillbud och olyckor med el- och gasfordon involverade under senare tid. Lyckligtvis har det stannat vid materiella och lättare personskador, men nästa gång – om inget görs – kan det sluta allvarligare. Något som vi vill förebygga genom SGF, säger Bo Ericsson.

SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, är Nordens största bilbranschförening och representerar över 2 200 seriösa medlemsföretag. Våra medlemmar består av professionella service-, däck-, glas- och skadeverkstäder, bil-, husbil- och husvagnhandlare samt rekonditioneringsföretag för personbilar och lastbilar.

SFVF samverkar med myndigheter, departement och organisationer på den svenska bileftermarknaden. Vi bevakar, informerar, är med och påverkar regler, lagar och övergripande beslut i branschen för att förbättra villkoren både för bilägare och våra medlemsföretag.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening är medlem i den europeiska samarbetsorganisationen för bilhandel och bilverkstäder, CECRA, samt driver genom samarbetet AFCAR kampanjen för bilägarnas och verkstädernas rättigheter, Rigth-to-Repair Campaign, förkortat R2RC.­­

About Däckavisen 1171 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!