Rekord igen för andelen laddbara bilar i november 

bilförsäljning elbilar

Registreringarna av nya personbilar minskade med 12,9 procent i november jämfört med november i fjol visar statistik från BIL Sweden. Trots att registreringarna minskade så visar detta på en fortsatt återhämtning efter den stora nedgången under årets andra kvartal. Desto större ökning är det för laddbara bilar. Hittills i år har 77 000 laddbara bilar registrerats vilket är en ökning med 116 procent. Detta innebär att laddbara bilar nu är populärare än både bensin- och dieselbilar.

– Det är glädjande, men samtidigt riskerar regeringens och samarbetspartiernas olika styrmedelsförslag att bromsa upp den positiva utvecklingen under nästa år. Det är viktigt att komma ihåg att november i fjol var en stark månad, till följd av att många passade på att köpa ny bil innan årsskiftet då den nya testmetoden WLTP infördes i Bonus-malussystemet. Hittills i år har personbilsregistreringarna minskat med 16,4 procent, säger Jessica Alenius, vice VD på BIL Sweden.

För lätta lastbilar går det fortsatt trögt. Registreringarna minskade med 23 procent i november jämfört med samma månad förra året, och har hittills i år minskat med 36,8 procent. Under perioden januari till oktober har nyregistreringarna av lätta lastbilar i Sverige minskat mest i hela EU.

Andelen laddbara bilar, dvs elbilar och laddhybrider, fortsätter att ligga på höga nivåer och svarade för 38,7 procent av personbilsregistreringarna i november. Det är åter rekord för en enskild månad och en väsentligt högre andel än i november förra året då laddbara bilar uppgick till 14 procent, enligt BIL Sweden.

Jämfört med ifjol har antalet laddbara bilar hittills i år ökat med 116 procent, där laddhybriderna står för den största uppgången med 158 procent samtidigt som elbilarna ökat med 52 procent. I antal handlar det om en ökning med 77 000 laddbara bilar.

Registreringarna av tunga lastbilar över 16 ton minskade med 16,6 procent i november. Hittills i år har nyregistreringarna minskat med 26,1 procent. Nyregistreringarna av bussar mer än tredubblades i november, dock från en låg nivå. Hittills i år uppvisar bussregistreringarna en ökning på 6,6 procent.

Profilbild
About Joakim Held 813 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!