Pirellis Stella Bianca-däck återvänder efter 70 år

Pirelli Stella Bianca

Stella Bianca, en ikon inom motorsporten under 1950-talet, och fortfarande i produktion, är nu här för att erbjuda originalitet till klassiska bilar. 

Italienska Stella Bianca betyder “vit stjärna”. Men i däckvärlden är Stella Bianca synonymt med Pirelli – och speciellt guldåldern för motorsport. Redan 1950, när Formel 1 VM var nytt och Giuseppe Farina vann den första loppet. Födelsedagen firades under den andra helgen i augusti på Silverstones Grand Prix 70:e årsdag  – däcken på hans Alfa Romeo var Pirellis Stella Bianca. Det fanns till och med en liten vit stjärna på sidoväggen för att särskilja det: ett motiv delat med de standarddäcken för vanlig väg som bar samma namn. Pirellis Stella Bianca-firande kommer att få en permanent plats i Silverstone-historien framöver, eftersom replika-däcket nu har donerats till det helt nya Silverstone Experience-museet.

Precis som Alfa Romeo, dominerade Pirelli-däcken under den första säsongerna i formel 1, Pirelli vann även med Ferrari och Maserati. Alfa Romeo och Pirelli den enda kombinationen idag som har funnits med ända från början.

Pirellis slicks för formel 1 i modern tid kallas P Zero, medan Cinturato är namnet regndäcken.  70 år efter att det först tävlade i Formel 1 vid Silverstone – är det berömda Stella Bianca-namnet tillbaka i den “brittiska motorsportens hem”.

För två år sedan lanserades Stella Bianca i standardversion för vanlig väg. Den del av Pirelli Collezione familj av vintage däck, kombinerar klassiskt utseende med modern teknik. Pirellis Collezione-serie, finns nu på ett stort antal klassiska bilar, från efterkrigstidens legender till moderna klassiker från 1990-talet.

Dessa däck är utformade för att hjälpa förare av klassiska bilar att njuta av sina fordon på exakt samma sätt som de ursprungliga ägarna gång gjort, när de var nya. Alla Collezione-däck tillverkas i begränsade kvantiteter, precis somPirellis motorsportdäck – och de nya Stella Bianca-däcken är faktiska tillverkade i samma specialfabrik som många av de däck som är avsedda för motorsporten. Det som gör att Stella Bianca-märket sticker ut är att det som är det enda däck som Pirelli tillverkar med en traditionell diagonalkonstruktion, efter att i åratal producerat radialdäck. Några nya storlekar kommer att lanseras senare under året, vilket öppnar upp för att tillgodose fler bilentusiaster med Stella Bianca-däck.

Profilbild
About Joakim Held 544 Articles
Nyheter inom däck- och fälgbranschen