Pirelli firar 150 år

Bild: Pirelli

Den 28 januari 1872, grundades företaget “G.B. Pirelli &C” och  den 28 januari 2022 firade Pirelli sina första 150 år på Piccolo Teatro i Milano.

Giovanni Battista Pirelli föddes i Varenna, vid Comosjön, den 27 december 1848. Efter att ha tagit en ingenjörsexamen vid Istituto Tecnico Superiore di Milano (den framtida Politecnico), vid 22 års ålder reste  han till Schweiz, Tyskland, Belgien och Frankrike på ett stipendium. Han besökte fabriker i textil-, mekanisk-, järnvägs- och metallurgiska sektorer, men det var gummibearbetningen som fångade hans uppmärksamhet. När han återvände till Italien, grundade han landets första företag för produktion av produkter av gummi,  tillsammans med stöd av 24 partners: den 28 januari 1872, grundades företaget “G.B. Pirelli &C.”  i Milano.

– Vi ville med firandet göra en resa tillsammans genom historien men med blicken på framtiden. Att förutse förändring är vad Pirelli har gjort i 150 år tack vare soliditeten i sin entreprenörskultur och förmågan att vara en huvudperson i nuet. Dessa saker har gjort det möjligt för oss att nå denna milstolpe med ett varumärke etablerat runt om i världen. Vi kände att det var viktigt att dela denna historia med vår stad, vårt land och alla internationella grupper och samhällen som vi arbetar med varje dag. Ett tack till alla de 30 000 personer som varje dag på Pirelli bygger vårhistoria,  säger Marco Tronchetti Provera, vice vd och koncernchef för Pirelli.

Evenemanget på Piccolo föregicks av en internationell nedräkning som började den 24 januari i Rio De Janeiro. Det fortsatte de följande dagarna med projektionen av logotypen och gratulationer över 180 meter av CITI Tower i  Shanghai och med en 3D-animering på Times Square Nasdaq Tower i New York,  och på Palazzo Venezia mellan Via dei Mercanti och Piazza Cordusio i  Milano.

About Däckavisen 1114 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!