Osund konkurrens – stor satsning av åtta myndigheter i samverkan
Skatteverket informerade nyligen SFVF om att de tillsammans med sju andra myndigheter startar en övergripande enhet i Mölndal. Enheten ska systematiskt och över tid arbeta med osund konkurrens. Ekobrottsmyndigheten, Gränspolisen, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen skall samverka och där Arbetsmiljöverket är sammankallande myndighet. Arbetet har redan börjat och kommer accelerera under 2019 och vara fullt utbyggt 2020.
– Som branschrepresentant är jag glad över att detta blir verklighet och att vi ska verka för att få en bättre konkurrens i fordonsbranschen, säger Bo Ericsson vd för SFVF.
I uppdraget ingår att:
- Kartlägga och analysera hur myndigheterna kan bidra i gemensamma kontroller utifrån respektive uppdrag, syfte och verktyg.
- Utveckla kontaktytor, arbetssätt och rutiner för en väl fungerande myndighetsgemensam kontroll, på både nationell och regional nivå.
- Ta fram ett stöd till myndigheterna gällande möjligheter till informationsutbyte, inom ramen för gällande sekretesslagstiftning.
- Utveckla kriterier som är till hjälp för att bedöma när det är lämpligt att göra myndighetsgemensam kontroll, vilka myndigheter som i så fall bör delta och på vilket sätt.
- Säkerställa att de utvecklade metoderna integreras i myndigheternas verksamhet så att myndighetssamverkan efter 2020 fungerar väl.
Arbetsförmedlingen kommer kolla så att ingen exempelvis går på A-kassa och samtidigt arbetar.
Försäkringskassan kommer kolla så att ingen är sjukskriven och arbetar samtidigt.
Gränspolisen kommer kontrollera så att inte papperslösa arbetar svart.
Skatteverket kommer göra kontroller om personalliggare och så vidare.
– På frågan varför inte det här har skett tidigare, finns det inget svar. Som lekman kan man tycka att det borde vara självklart, men så är inte fallet, säger Bo Ericsson.
Bland andra kommer Skatteverkets Conny Svensson att delta på Inspirationsdagarna i Malmö, Göteborg och Stockholm och berätta mera om arbetet. Dessutom kommer Conny och förhoppningsvis fler myndighetspersoner delta på Automässan i januari 2020 och då kommer även en del statistik kunna presenteras över arbetet.
– Självklart får denna grupp avsevärt bättre förutsättningar att arbeta med de tips som vi i branschen skickar in. Återigen – hjälp till självhjälp är att vi som vet att det pågår osund konkurrens tipsar Skatteverket, Gränspolisen, Arbetsmiljöverket eller oss på SFVF, säger Bo Ericsson.
Från regeringshåll säger man att bakgrunden till denna samverkan är att fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet leder till negativa konsekvenser för arbetstagare, företag, samhället och statsfinanserna. Arbetstagare riskerar ofta osäkra arbetsvillkor, lägre löner, allvarliga kränkningar av arbetstagares rättigheter och minskat skydd enligt arbetsrätts- och socialskyddslagstiftningen. Problematiken ger också negativa konsekvenser för den ekonomiska jämställdheten.
Företag som följer reglerna riskerar att konkurreras ut av oseriösa aktörer. Samhället och statsfinanserna riskerar allvarliga budgetkonsekvenser genom minskade intäkter via skatter och sociala avgifter. Sammantaget inverkar fusk, regelöverträdeler och brottslighet i arbetlivet negativt på sysselsättning och produktivitet och snedvrider konkurrensen.
– Samtidigt som det här sker är jag glad över att SFVF har startat kvalitets- och miljöledningssystem som Eurogarant, Certifierad Verkstad och Godkänd Bilverkstad. De företag som följer svensk lagstiftning gynnas när myndigheterna nu samverkar som aldrig förr, säger Bo Ericsson och fortsätter:
– Vi har informerat Skatteverket och Arbetsmiljöverket att vi i den seriösa branschen kommer att göra egna tekniska kontroller och revisioner. Med det hoppas jag att kostnaden för sanktionsavgifter inte kommer att drabba våra medlemmar utan de som står utanför.
Här är fem bra sidor: