Nu begär även MRF dispens för byte av dubbdäck

efterdra hjul

I ett brev till transportstyrelsen daterat den 11/2 begär nu även MRF dispens för dubbdäcksanvändande.  Brevet är undertecknat av Tommy Letzén, vd MRF.

Den 1 februari var SFVF först ut med att kräva en förlängning av tiden för byte till sommarhjul i ett pressmeddelande.

MRFs brev nedan:

Begäran om dispens för dubbdäcksanvändande

Inom MRF, har allt fler medlemmar börjat höra av sig angående att kunder avbokar sina tider, oroliga för trängsel etc.

Vi närmar oss skiftessäsongen med stormsteg och efter 15 april är det ju förbjudet med dubbdäck.

Redan idag är det ju en extremt kort period mellan 31 mars då man måste ha vinterdäck vid vinterväglag och till 15 april då man inte får ha dubbdäck.

På grund av rådande pandemisituation, med kunder som inte vill eller kan byta däck p g a av sämre bemanningsläge på verkstäderna, – så ser vi ett behov av att förlänga tiden då man får köra med dubbdäck i minst två veckor. Det finns en överhängande risk att branschen inte kommer att kunna skifta på alla bilar och att de därmed blir olagliga att framföra efter 15 april.

Under 2020 förlängdes perioden med 14 dagar vilket var positivt, vi kan inte se att situationen är annorlunda i år – snarare tvärt om.

Sett till hela landet så står dubbdäcken för cirka 60% av marknaden.

Med ca 4,8 miljoner bilar i trafik ska i värsta fall över 2 miljoner fordon hinnas på två veckor, ett antal av de 2,7 miljonerna med dubbdäck skiftar förvisso i förtid men det är också väldigt väderberoende.

MRF hemställer därför att Transportstyrelsen skyndsamt gör en lämplig ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck m.m. avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar; TSFS 2009:19. Stöd för detta finns i 4 kap 18a § 3

Tommy Letzén, vd MRF

Profilbild
About Joakim Held 840 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!