Nordic Tyre Group storsatsar i Norge

lastbilsdäck gummigrossen
Bild: Gummigrossen

Nordic Tyre Group som även äger Gummigrossen, meddelade idag att man går in på den norska marknaden för distribution av däck och fälgar genom förvärven av Starco Norge, DekkTeam och RAC Tyres, bestående av företagen Gummi-Centralen och Dekk1.

Nordic Tyre Group består sedan tidigare av företagen Gummigrossen i Sverige och RengasDuo i Finland, båda marknadsledande bland de oberoende distributörerna av däck och fälgar i sina respektive länder. Nordic Tyre Group kommer efter förvärven distribuera nära 2 miljoner däck per år och ha en omsättning på över 2,3 miljarder svenska kronor.

Nordic Tyre Group förvärvar majoriteten av aktierna i de norska företagen Starco Norge, Gummi-Centralen, DekkTeam och Dekk1
och gruppen blir med dessa förvärv den ledande oberoende distributören av däck och fälgar i Norge, Sverige och Finland. Nordic Tyre Group ägs av tidigare aktieägare tillsammans med ledningen och Altor Fund IV (Altor)

Denna strategiska sammanslagning görs för att ge kunderna ett ännu starkare produkt- och tjänsteerbjudande. Nordic Tyre Group har gjort stora investeringar i IT de senaste åren för att ge kunderna tillgång till en integrerad IT-plattform som ytterligare ska förbättra kunderbjudandet.

Gruppen kommer med kedjorna DekkTeam och Dekk1 ha 55 egna däckverkstäder och 90 partners i ett rikstäckande distributionsnätverk i Norge. Detta nätverk ska göra gruppen till en ännu mer attraktiv strategisk partner för däcktillverkare.

– Vi är stolta över att vara med och skapa den största gruppen i Norge, Sverige och Finland i vår bransch. Vi ser fram emot en spännande satsning där vi vill kunna erbjuda våra kunder ett ännu bättre produktsortiment och våra leverantörer ett ännu större distributionsnätverk, säger Paul Oord, VD för Starco Norge.

– Vi tycker att det är väldigt spännande att vara en del av Nordic Tyre Groups satsning i Norge. På en bil- och däckmarknad som genomgår stora förändringar är det viktigt att vara en del av en större grupp för att säkerställa konkurrenskraft och inte minst vara en aktör som kan locka de bästa medarbetarna, säger Dag André Gimle Johansen, VD för RAC Tyres.

– Med denna transaktion blir Nordic Tyre Group den största oberoende däckdistributören i Norge, Sverige och Finland. Som aktieägare och styrelseledamot i gruppen ser jag fram emot att fortsätta i en aktiv och spännande roll i den fortsatta tillväxten, säger Egil Stenshagen, styrelseordförande Starco Norge.

– Vi har varit väldigt imponerade av utvecklingen i de företag vi förvärvat i Norge, vilket är ett bevis på deras mycket skickliga medarbetare. Vi ser fram emot att ha ett nära samarbete mellan länder; men i en lokal verksamhetsmodell där varje företag kan anpassa sig efter respektive marknad. Vi har till exempel inga planer på att gå in i detaljistledet i Sverige och Finland, men detta är en integrerad del av de norska företagen, säger Mats-Ove Eriksson, VD för Nordic Tyre Group, tidigare Gummigrossen.

– Vi är stolta över att ingå ett partnerskap med ledningen och tidigare ägare som har en imponerande historia och starka resultat inom branschen. Vi kommer att fortsätta investera betydande resurser i fortsatt tillväxt, säger Pål Stampe, styrelseordförande Nordic Tyre Group och Partner på Altor.

About Däckavisen 1161 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!