Milda vintrar ställer högre krav på däck

nokian vinterdäck dubbdäck
Nokian Hakkapeliitta 10. Bild: Nokian

Nokian Tyres nya konsumentenkät* bekräftar att svenska bilister vill att vinterdäck främst ska ha säkra vinteregenskaper. Bra grepp och goda köregenskaper på is är de viktigaste egenskaperna på vinterdäck för svenska bilister, visar enkäten. Därefter kommer köregenskaperna på snö och bra grepp på slaskiga vägar.

Vinterväglag kan variera mycket, från barmark till svartis, hårdpackad snö och slask mellan körfilerna. Bra vinterdäck är säkra och komfortabla på alla vinterväglag. Valet av däck påverkar även bränsleförbrukningen och miljön.

Vinterdäckets viktigaste säkerhetsegenskap är hur det presterar på is. När det är mildare väder är det viktigt att vinterdäck presterar bra även på barmark och på våt asfalt. På barmark ökar lågt däckljud körkomforten. Speciellt elbilsägare uppskattar att däcken rullar tyst. Genom att välja rätt typ av däck kan du även spara pengar och på miljön.

– I krävande förhållanden är däck av hög kvalitet en viktig säkerhetsdetalj. Filbyte på en slaskig motorväg och isiga vägkorsningar kan vara riktigt utmanande. Vintrarna har blivit mildare men mindre snö betyder inte att vägarna har blivit mindre hala. När slask och vatten isar till under natten så är vägarna hala på morgonen när det är dags att köra till jobbet, varnar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige.

Det är främst en noggrann produktutveckling och materialvalen som gör att kvalitetsdäck är bättre än billiga däck och att kvalitetsdäck presterar bättre på varierande väglag. Väl utvecklade däckkonstruktioner och däckmönster samt råvaror av hög kvalitet gör att kvalitetsdäck är mer styva vilket ger exakta och stabila köregenskaper på asfalt. Ett bra däck är även riktningsstabilt på spåriga vägar.

I och med att det numera ofta är barmark på vintern så blir däckljudet en alltmer viktig egenskap när det gäller körkomfort. Speciellt elbilsägare uppskattar när bilen rullar så tyst som möjligt. Däck av hög kvalitet har vanligtvis även lågt däckljud.

EU:s däckmärkning uppdaterades tidigare i år. Märkningen visar däckets ljudnivå och bränsleeffektivitet och sedan maj ska märkningen även visa däckets snö- och isgrepp vilket gör det lättare att välja odubbade vinterdäck för nordiska förhållanden.

*Nokian Tyres enkät genomfördes av Cambri i augusti 2021. I Sverige svarade 1 008 personer på frågorna.

About Däckavisen 1055 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!