Michelin rekommenderar inte CrossClimate som vinterdäck

vinterdäck däckbranschen

– Det som primärt skiljer ett sommardäck från ett vinterdäck är gummits egenskaper och gummits mjukhet i förhållande till temperaturen. Sommardäck är utformade för att ha maximal flexibilitet under varma förhållanden, men i kallt väder blir gummit hårt och osmidigt. Omvänt är vinterdäck utformade för att ge ett bra grepp när det är kallt, samtidigt som elasticiteten och mjukheten bibehålls. Så vinterdäck är överlägset bäst på kalla, våta och snöiga vägar, förklarar Arne Sköldén, miljö- och hållbarhetschef på Michelin i Norden.

Från och med januari 2019 så ändrade de svenska myndigheterna definitionen av vad ett vinterdäck är. Tidigare var ett vinterdäck ”ett däck märkt m+s och särskilt framtaget för vinterkörning”. Detta har nu skärpts och ett vinterdäck är ett däck märkt med snöflinge-/alptoppsymbolen (3PMSF). Det krävs numera att däcket klarar ett snötest för att få betecknas som vinterdäck.

Detta innebär i praktiken att alla däck som bär 3PMSF-symbolen uppfyller kravet som vinterdäck, inklusive sommardäcket Michelin CrossClimate.

Är då Michelin CrossClimate (inklusive Michelin CrossClimate SUV eller Michelin Agilis CrossClimate) ett verkligt vinteralternativ för svenska bilister?

– Michelin rekommenderar inte Michelin CrossClimate som vinterdäck i Sverige, Norge eller Finland. Svaret på frågan om Michelin CrossClimate är ett vinterdäck är ”Nej men det är lagligt”, säger Arne Sköldén, på Michelin i Norden.

Däckbranschens basrekommendation för svenska bilister är att använda nordiska vinterdäck, dubbade eller dubbfria. Orsaken till detta är att det svenska vägnätet till mycket stor del består av småvägar som ofta är täckta med is och packad snö. Nordiska vinterdäck är utformade för dessa underlag. Michelins nordiska vinterdäck, dubbade och odubbade, i Michelin X-Ice serien uppfyller dessa krav.

Europeiska vinterdäck kan vara ett alternativ för den som kör på våta, torra och ibland snötäckta vägar. För bilister i södra och västra Sverige som bara kör i stan och på de större vägarna kan det vara ett bra alternativ. Följande produktserier i Michelins sortiment faller under denna kategori av europeiska vinterdäck: Michelin Alpin, Michelin Latitude Alpin och Michelin Pilot Alpin.

Går man sedan till sommardäck med vinteregenskaper och helårsdäck, såsom Michelin CrossClimate, så är det en produkt för den som bara tillfälligtvis råkar ut för vinterväder, och då företrädesvis i form av snö. De är inte designade för nordisk vinter och rekommenderas därför inte som vinterdäck av däckbranschen.

Profilbild
About Joakim Held 547 Articles
Nyheter inom däck- och fälgbranschen