Michelins första bränslebesparande lastbilsdäck för regional trafik

Michein X Multi Energy

Michelin lanserar X Multi Energy, företagets första bränslebesparande däck för regional trafik

Ett nytt sortiment av däck från Michelin riktade till åkerier som köra regional trafik är nu tillgängligt på marknaden. Dessa produkter riktar sig till åkerier som prioriterar bränslebesparing. Introduktionen av Michelin X Multi Energy innebär att företaget för första gången har lanserat ett dedikerat bränslebesparande däck som inte riktar sig till fjärrtransport.

Ankomsten är nästa steg i Michelins produktstrategi för X MultiWay 3D-regionaldäcket som började med lanseringen av de första storlekarna i det nya X Multi-sortimentet 2017. Huvudnyheterna när X Multi anlände i fjol var att det matchade föregångarnas bränsleeffektivitet och levererade upp till 20 procent längre livslängd. Michelin säger att omfattande tester med X Multi Energy har visat ett bränslebesparande på upp till 1,2 liter per 100 kilometer jämfört med X MultiWay 3D, samtidigt som den motsvarar föregångarens möjliga livslängd. Dessutom säger Michelin att deras beräkningar visar att X Multi Energy-däcken kan spara 1,1 liter bränsle per 100 kilometer jämfört med tre av deras konkurrenter i premium segmentet.

EU har utvecklat ett verktyg som heter VECTO, som beräknar bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp från lastbilar. Från och med den 1 januari 2019 måste alla lastbilstillverkare deklarera koldioxidutsläppen för sina nya lastbilar (16 ton och större, lastbilar 7,5 ton och över från den 1 januari 2020) som säljs på den europeiska marknaden, beräknat med hjälp av VECTO-verktyget.

Michelin X Multi Energy är utvecklat för att kunna regummeras och återanvändas via Michelin Remix-processen, märkt både som 3PMSF och M + S. Michelin säger att det nya däcket är “fullt anpassat och homologerat av alla stora lastbilstillverkare, och finns även tillgängligt på ersättningsmarknaden med omedelbar verkan i dimension 315/70 R 22,5.

About Däckavisen 1159 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!