Michelin avtalar om distansarbete i Frankrike

Den 2 december undertecknades ett nytt avtal om distansarbete av högsta ledningen med alla fackliga organisationer för 2022-2025.
Sedan 2019 har Michelin undertecknat olika avtal om distansarbete som varit utformade för att anpassa och förbättra de bestämmelser som erbjuds anställda. Under covid-19 hälsokrisen har koncernen, tillsammans med alla andra företag, varit tvungna att införa särskilda åtgärder för att förlita sig på en högre andel distansarbete. Åtgärder för arbetare på plats och distans har anpassats, vilket justerar hur teamen arbetar på en daglig basis.
I detta sammanhang har företagsledning och fackliga organisationer arbetat för att utveckla visioner, strategi och åtgärder för distansarbete inom företaget. Syftet har varit att hitta lösningar som förenar individuella och kollektiva önskemål, där det varit möjligt.
Det nya avtalet för distansarbete är utformat kring ett antal vägledande principer:
- Distansarbete baseras på individuella val och bör genomföras på frivillig basis från den anställda
- Sätta teamen i centrum för arrangemang gällande distansarbete: distansarbetets organisation definieras nu av teamen;
- Stödja de anställdas engagemang och förbättra balansen mellan arbete och privatliv
- Möta de föränderliga behoven av jobb och arbetsprocesser för att bidra till koncernens attraktionskraft
- ta hänsyn till miljöutmaningar genom att bidra till en minskning av koldioxidavtrycket genom att minska pendlingen
Dessa principer återspeglas i avtalet genom en rad konkreta åtgärder.
Teamen är ansvariga för att definiera sin organisation med avseende på distansarbete : de kommer nu att definiera vilka uppdrag som kräver fysisk närvaro, och därmed antalet distansarbetsdagar och hur de är schemalagda.
Avtalet definierar tre typer av åtgärder för att förena medarbetarnas önskemål och företagets behov med bibehållen social sammanhållning: tillfälligt distansarbete, vanligt distansarbete och adaptivt distansarbete. Det senare alternativet används för individuella situationer, för att upprätthålla attraktiviteten för ett antal specifika jobb och för att genomföra skräddarsydda åtgärder. Dessutom, för att göra distansarbetet mer flexibelt, är det nu möjligt att ibland kombinera tillfälligt distansarbete och vanligt distansarbete.
Ekonomiskt stöd sätts in för att förbättra anställdas arbetsplats vid distansarbete och för att bidra till inköp av möbler och IT-utrustning. Anställda som distansarbetar regelbundet kommer att dra nytta av ett bidrag på 50 % av de uppkomna kostnaderna, upp till 250 euro.
Slutligen har de fackliga organisationerna beslutat att, som en del av uppgörelsen, inleda en studie om möjligheten att tillämpa distansarbete för ett antal produktionsjobb.