Många svenskar missar att byta till vinterdäck i tid

Även om november på många håll i landet varit mild så närmar sig vintern och med det byte till vinterdäck, något som en del verkar ha lätt att glömma. Goodyears nya undersökning Däckbarometern visar nämligen att var femte svensk har missat att byta däck i tid innan kravet trätt i kraft. Samtidigt menar 67 procent att det är ganska eller mycket viktigt att byta i tid.

I Norden kan omställningen från mild höst till snöig vinter gå fort. Därför är det viktigt att i tid se över sina däck men också vara redo med bytet till vinterdäck. I Goodyears nya undersökning Däckbarometern har svenskar svarat på frågor kring däckbytet och det visar sig bland annat att många missat att byta i tid. Var femte svensk uppger att de någon gång har missat att byta i tid och två procent svarar att de varje år missar att byta till vinterdäck innan kravet trätt i kraft. Samtidigt är majoriteten av svenskarna överens om att det är viktigt att bytet sker i tid.

– Det är lätt att på våren ta av vinterdäcken och sedan stuva undan dem för att sedan inte plocka fram dem innan det är nära inpå kravet eller när vädret hastigt svänger om. Det är viktigt att redan innan det undersöka skicket på sina vinterdäck. Hur ser mönsterdjupet ut och i vilket skick är däcken? På så sätt vet du redan innan vintern kommer om dina däck är redo eller om de behövs bytas ut. Snabba omställningar i vädret på höstkanten är vanligt och att förbereda sig ordentligt är det bästa du kan göra för dig själv och dina medtrafikanter, säger Jenny Wahlsten, Acting Marketing Manager på Goodyear.

För de som behöver investera i nya vinterdäck finns en hel del aspekter att ta hänsyn till. Bland svenskarna är det tydligt att däckens prestation i däcktester är något man tar hänsyn till innan köp. Därefter anser drygt var fjärde att det viktigaste är att det är dubbdäck medan var tionde tycker detsamma om dubbfria däck.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Goodyear. Under perioden 28 oktober till 5 november 2020 har sammanlagt 1 002 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre med körkort i Sverige.

Profilbild
About Joakim Held 813 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!