Lansering av ”Certifierad Fordonstestare”

SFVF

-Vi måste få till kvalitetshöjande åtgärder för att säkerställa kvalitén vid köp av begagnad bil, säger Bo Ericsson vd för SFVF och ledamot i Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Vi ser en ökande andel missnöjda bilköpare av begagnade bilar, SFVFs medlemmar utökar med bilhandel, ärendena ökar i ARN och konsumenttrycket ökar. Detta leder till känner vi att vi måste agera säger Ulf Stefansson jurist på SFVF.

Stegvis kommer vi införa tjänsten ”Certifierad Fordonstestare” för att bilköpare ska få ett tryggare köp. Vi startar snart en pilottest och i augusti är tjänsten tillgänglig för alla fordonshandlare, säger Bo Ericsson. Förutsättningarna är att en Certifierad Fordonstestare har rätt utbildning och arbetar på en Godkänd Bilverkstad eller en verkstad som är på väg att bli Godkänd Bilverkstad. En Certifierad Fordonstestare är en utbildad mekaniker, som går en utbildning på två dagar hos Training Partner. Är man redan idag fordonstestare är utbildningen på tre dagar hos Training Partner. För att säkerställa kvalitèn kommer en omcertifiering att ske var 36 månad. Om en fordonstestare avslutar sin anställning dras certifieringen in och ny certifiering måste ske hos den nya arbetsgivaren som även den måste vara Godkänd Bilverkstad. Syftet med kursen är att alla ska ha samma bedömningsgrunder, förstå och kunna Konsumentköplagen mm, säger Ulf Stefansson.

Genomförandet av testerna sker i en Godkänd Bilverkstad-version av det populära testsystemet Handlarbudet InternalCars. ”Systemmässigt är vi helt klara”, säger Karl Vilhelm Lundin vd på InternalCars. Vårt system är idag Sveriges största system för test och hantering av begagnade fordon ute hos fordonshandlarna. Vi är glada att få vara med och höja kvalitén till nya nivåer, avslutar Karl Vilhelm Lundin.

Om Handlarbudet InternalCars

InternalCars BegTest är den ledande tjänsten för att testa och värdera bilar i Sverige med över 1400 anslutna fordonshandlare samt direktkoppling till Handlarbudet för vidareförsäljning enbart inom branschen. Använd BegTest för att effektivisera er interna hantering av begagnade bilar samt få ut bästa värdet av bilarna genom Handlarbudets marknadsplats.

About Däckavisen 1161 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!