Hjulfabriken på Hisingen byter namn

2018 stod Sveriges första helautomatiska produktionsanläggning för kompletta hjul klar på Hisingen i Göteborg. Tyskägda Reifen Gundlach stod bakom initiativet att starta den första produktionslinan av sitt slag i Norden, vilken också är bolagets 11:e monteringslina i Europa. Det svenska dotterbolaget, som fick namnet RG Automotive Solutions AB,  tar nu samma namn som sina systerföretag i Europa – Gundlach Automotive Solutions Sweden AB.

Med erfarenhet från OE-produktion till flertalet av de ledande biltillverkarna i Europa var valet lätt för den tyska hjulmonterings-jätten att etablera ännu en helautomatiserad  fabrik för byggnation av kompletta hjul, då Volvo sökte en lokal partner för hjulmontering. Idag producerar Gundlach Automotive Solutions Sweden AB samtliga vinterhjul till Volvos återförsäljarnätverk i Norden och Ryssland. Produktionsapparaten är nästintill fullt ut automatiserad och ett komplett set av Volvohjul hämtas från produktionslinan av de självkörande truckarna varje minut.

I Tyskland, där koncernen också har sitt huvudkontor i Daufenbach utanför Frankfurt, har den del av Reifen Gundlach som arbetar direkt mot biltillverkarna länge gått under namnet ”Gundlach Automotive Solutions”. Som ett led att renodla koncernens varumärke inom hjulbyggnation kommer även det helägda svenska dotterbolaget att byta namn till Gundlach Automotive Solutions Sweden AB.

Företagets fokus ligger på att utveckla affären med Volvo, men också med fler aktörer inom fordonsindustrin. Samtal pågår med såväl bilfabrikanter, importörer, däck- och fälgtillverkare samt andra företag inom branschen som på ett eller annat sätt hanterar däck och hjul i sina flöden.

Gundlach Automotive Solutions Sweden AB har idag 20 talet anställda och omsätter drygt 600 miljoner SEK. Företaget ägs av grundarna till bolaget samt investmentbolaget GILDE.

Koncernen har verksamhet i Sverige, Tyskland, Österrike, Ungern, Slovakien och Nederländerna och levererar däck och hjul över stora delar av Europa och Ryssland till varumärken som Volvo, BMW, Mercedes, Volkswagen, Porsche, Lamborghini med flera.

Profilbild
About Joakim Held 845 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!