Hakkapeliitta vinterdäck testvinnare

Av Staffan Svedenborg

Vinterdäck
Bild: Nokian

Både det nya dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 9 och det dubbfria vinterdäcket Hakkapeliitta R2 är testvinnare i Sverige. Nokian Hakkapeliitta 9 vann årets vinterdäcktest både i Vi Bilägare (nr 13/17) och Auto, Motor & Sport (nr 22/17). Nokian Hakkapeliitta R2 vann testet i klassen dubbfria vinterdäck i Vi Bilägare (nr 14/17) och i Auto, Motor & Sport (nr 22/17). I Aftonbladets test (den 23 oktober -17) blev Nokian Hakkapeliitta 9 trea.

”Hakkapeliitta 9 är ett mycket bra vinterdäck på vinterväglag. Fina köregenskaper med en lättbalanserad överstyrning på greppgränsen. Däcket presterar bra även i ronder utan snö och is. Bromssträckan på torrt är bäst i test. Nokian Hakkapeliitta 9 ger en låg bränsleförbrukning”, sammanfattar Vi Bilägare testresultatet för dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 9. Tidningen testade sju dubbdäck i dimensionen 205/55 R16.

Även Auto, Motor & Sport hyllar det utmärkta greppet som Hakkapeliitta 9 ger på alla vinterväglag. ”Maximala poäng på alla testdiscipliner på snö och is talar sitt tydliga språk. Ett däck som är lätt att kontrollera. Det precisa uppförandet med enormt grepp och styrförmåga inger trygghet vid vinterföre. På torr asfalt är egenskaperna i toppklass”, skriver Auto, Motor & Sport som testade åtta dubbdäck i dimensionen 205/55 R16.

 Is- och snögreppet på Hakkapeliitta 9 får beröm även i Aftonbladets test. ”Nokian har ett mycket bra isgrepp, men allra bäst är att däcket är så lättkört på is och snö. Däcket går som tåget och tappar aldrig greppet”, sammanfattar Aftonbladet som testade femton dubbdäck i dimensionen 205/55 R16. 

Även dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R2 vann testet i både Vi Bilägare och Auto, Motor & Sport. ”Hakkapeliitta R2 håller en mycket god nivå på is både då det gäller broms och start och är ännu lite bättre på snö. I väta det bästa av de nordiska odubbade premiumdäcken. Lågt rullmotstånd och tyst”, skriver Vi Bilägare om det dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R2 i dimensionen 205/55 R16. 

Också Auto, Motor & Sport ger toppresultat för Hakkapeliitta R2:s is- och snögrepp. ”Ett friktionsdäck som visar sin styrka på snö och is. Det får höga poäng i alla delprov – vare sig det gäller bromsning, grepp eller manövrerbarhet. Bilen är lätt att kontrollera under krävande vinterförhållanden och inger förtroende. Däcket vinner eftersom det har hög prestanda under alla förhållanden”, sammanfattar Auto, Motor & Sport som testade sex nordiska dubbfria vinterdäck i dimensionen 205/55 R16. 

Nokian Hakkapeliitta vinterdäck har haft goda testframgångar även i andra länder, bland annat i Finland, Norge och Ryssland.

About Däckavisen 1167 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!