Gratis däckkontroll i Danmark vecka 41

Dækbranchen Danmark
Bild: Dæk Specialisternes Landsforening

Det handlar om säkerhet och ekonomi när däckspecialister över hela Danmark fokuserar på bilisters däck vecka 41. Alla bilägare bjuds in till en kostnadsfri däckkontroll vecka 41 – utan förbokning. Det skriver Dæk Specialisternes Landsforening i ett pressmeddelande.

När kollade du däcktrycket senast?

Däcktrycket bör kontrolleras en gång i månaden, vilket få gör, och det är ofta ännu värre med förare som har nyare bilar med däcktrycksövervakning (TPMS), enligt Rådet for Større Dæksikkerheds undersøgelser.

– Majoriteten av förarna litar på att däcken är i sin ordning, eftersom bilen kommer in på service – och TPMS-systemet ska lysa när det är luftbrist. Tyvärr är detta ingen garanti för att däcken är optimala och har de bästa förutsättningarna, vilket är oerhört viktigt – speciellt nu när vägarna också blir blöta och kalla, säger Volker Nitz, direktör för Dækbranchen Danmark.

Förbrukningen ökar med 5-10 %

TPMS-systemet är bra på att avslöja ett luftläckage men det är stor marginal innan lampan tänds och det kostar både vad gäller säkerhet, bränsleekonomi och körsträcka på batteriet. Kör du med för lågt däcktryck innebär det större slitage på däcken, försämring av köregenskaperna och enligt Trafik- og Byggestyrelsen ökar bränsleförbrukningen med 5-10 % om det är 20 % luft i däcket. Likaså minskar elbilarnas räckvidd avsevärt.

Väggrepp och val av däck

Vid den här tiden på året är vägarna ofta blöta, och de blir också kallare med tiden. Därför är det oerhört viktigt att däcken också har tillräckligt med mönster för att leda bort vatten och ge optimalt väggrepp både vid start och inbromsning. Snart är det också dags att fundera på om sommardäcken ska bytas ut mot vinterdäck, eller låta göra en kontroll för att se om bilens nuvarande däck kan ge nödvändig säkerhet under höst- och vintermånaderna – oavsett däcktyp. I Danmark är det till skillnad från i Sverige inte krav på vinterdäck på vintern, däremot är det tillåtet att köra på Dubbdäck under perioden 1 november till 15 april. Däcken på person- och varubilar ska alltid ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter överallt.

Vecka 41 – Nationell gratis däckkontrollvecka

För att möta alla bilägares möjlighet att möta säsongen på de mest optimala villkoren anordnar därför Dæk Specialisternes Landsforening nu en nationell däckkontrollvecka vecka 41, där fordonets däck kontrolleras för mönstertyp, skador och , naturligtvis, däcktryck, samt att erbjuda professionell vägledning från ett riktigt proffs. Du hittar det rikstäckande nätverket av medlemmar i Dæk Specialisternes Landsforening på www.enrigtigdækspecialist.dk

About Däckavisen 1171 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!