Fotbolls VM i ett träsk? Det händer bara i Finland!

träskfotboll nokian däck

Nokian träskfotboll VM äger rum i Hyrynsalmi, Finland för ett par veckor sedan. Sporten kräver en hel del fysisk kondition precis som vanlig fotboll, men fältet är något mer tungsprunget till skillnad från det eleganta gräset på fotbollsarenorna i vanliga VM.

Som sport, är träskfotboll ett passande namn: du spelar fotboll i ett träsk. De enda likheterna med vanlig fotboll är bollen, formen på fältet och de båda målen i varje ände.

Nokian däck Swamp Soccer VM spelas på 55 x 60 m planer, var och en med sina egna unika egenskaper i form av sogginess i terrängen. Ett lag består av en målvakt och fem utespelare som kämpar i träsket i två 10-minuters halvlekar. Varje lag spelar 4 till 6 matcher under helgen, och totalt spelas under VM nästan 1 000 matcher.

Sporten kräver stor fysisk kondition, att ta sig fram lår-djupt i träsket är ingen promenad i parken. Att falla är en naturlig del av sporten, men filmningar är det verkligen inte: när du faller, reser du dig upp och fortsätta spela. För att lyckas i träskfotboll, måste teamet kunna motstå extrema förhållanden och ha viljan att vinna, bra laganda och, viktigast av allt, en känsla av humor.

Men hur skulle en vanlig fotbollsspelare göra sig träsket?

– En smal kropp och långa ben är fördelar i träskfotboll. De bästa spelarna är som en älg i träsket: fjädrande med tunna ben. Fotbollsspelare har definitivt styrkan för att vada, men det handlar om rätt kroppsbyggnad, säger Kimmo Kyhälä, arrangören av Nokian däck träsk Fotbollvärldsmästerskap och VD för Ski Resort Ukkohalla i Hyrynsalmi.

Internationella deltagare flög till träsket

Träsk fotbollsVM ägde rum på den legendariska Vuorisuo mossen i Finland den 13 och 14 juli. 165 lag hade anmält sig till Årets VM. Med mer än 2 000 spelare förväntades och evenemanget har vuxit sig något större än förra året. Den fysiskt mycket krävande sporten ger träskfotbolls entusiaster särskilt från Ryssland, Sverige och Tyskland till Finland. Dessutom har internationella team spelare som representerar mer än tio olika nationaliteter.

De första nationella träsk fotbollsmästerskapen ägde rum i Hyrynsalmi, Finland 1998. Året därpå hade evenemanget vuxit till EM, och från och med år 2000 har det varit ett VM-evenemang.

Även om lagen menar allvar med att vinna mästerskapet, är Nokian däck träskfotbolls VM överlag en avslappnad och rolig händelse. Nokian däck har varit den viktigaste partnern och titelsponsor av evenemanget i mer än ett decennium. Företaget har en stark koppling till sporten och dess extrema förhållanden, viljan att vinna, och hängivenhet är karakteristiska för både Nokian däck och träskfotboll entusiaster.

About Däckavisen 1159 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!