Fondazione Pirelli bevarar Pirellis 150-åriga arv

Pirelli

Pirelli grundades 1872 och är ett av Italiens äldsta företag. Med sin snart 150-åriga historia har Pirelli utöver sina många produkter även lämnat efter sig en mängd material i form av foton, illustrationer, filmer, tidskrifter och mycket annat. Sedan 2009 arbetar Fondazione Pirelli, en stiftelse baserad i Pirellis hemstad Milano, för att bevara företagets historiska arv och främja företagets kultur genom utställningar, konferenser och samarbeten med andra kulturinstitutioner.

Fondazione Pirellis historiska arkiv rymmer dokumentation från Pirellis första år (1872) fram till i dag. Utöver att säkerställa att det historiska materialet bevaras till eftervärlden fyller arkivet en rad olika syften. Exempelvis hade Pirellis ingenjörer stor användning av arkivbilder i utvecklingen av en ny däckserie för klassiska sportbilar, där fotomaterial låg till grund för däckens design.

Men arkivet kan också säga en hel del om italiensk historia från 1870-talet och fram till nutid. I dag besöker forskare från hela världen Fondazione Pirelli för att forska kring allt från italiensk ekonomi, industri och arkitektur till arbetarhistoria, företagsrelationer, grafik och design.

Reklam och annat kommunikationsmaterial utgör ett stort inslag, med mängder illustrerade reklamaffischer i ”vintage”-stil, men även tusentals fotografier som skildrar produkter, fabriker, motorsport- och cykeltävlingar samt utställningar och mässor. Det historiska arkivet innehåller även Pirellis egen tidning – Pirelli. Rivista di informazione e tecnica, som gavs ut mellan 1948 och 1972 och tog upp ämnen som berörde nyheter inom teknik och vetenskap, konst, arkitektur, sociologi, ekonomi, stadsplanering och litteratur.

Fondazione Pirelli har även ett tekniskt och vetenskapligt bibliotek, med cirka 16 000 volymer om teknik som rör gummi och däck från 1800-talet fram till i dag. Här finns även utländska tidskrifter som British India Rubber Journal, världens äldsta tidskrift om gummiindustrin (1888) och American India Rubber World, som gavs ut i New York mellan 1889 och 1954.

Här kan du läsa mer om Fondazione Pirelli och ta en virtuell tur runt stiftelsens lokaler.

About Däckavisen 1160 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!