Färre kör med dubbfria vinterdäck på sommaren i Norge

Foto: Continental

Att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren är inte olagligt, men kan vara livshotande. Lyckligtvis gör färre människor det än tidigare, enligt en nyligen genomförd undersökning i Norge.

– Många tycker att det är bra att köra med dubbfria vinterdäck hela sommaren, eftersom det inte finns några dubbar i däcken. Det är dock en mycket dålig idé, säger produktchef på Continental Tyres Norge, Knut Knudsen.

– Dubbfria vinterdäck är designade för kalla temperaturer och har en helt annan gummiblandning och ett annat mönster än sommardäck, förklarar Knudsen.

För en tid sedan genomförde Continental Tyres Norge sina egna tester för att ta reda på skillnaden i bromssträcka mellan sommardäck och dubbfria vinterdäck på sommaren. De körde i 80 km / h och var tvungna att bromsa plötsligt på våt asfalt. Efter mer än 50 försök var bromssträckan i genomsnitt åtta meter längre med de odubbade vinterdäcken än med sommardäck.

– Dessa åtta meter kan vara skillnaden mellan liv och död, och därför har vi haft attitydkampanjer och gått ut med budskapet om hur farligt det är att köra med dubbfriavinterdäck flera gånger. Nu kan det se ut som om det här meddelandet är på väg att nå fler människor, för våra siffror visar att andelen som kör med dubbfria vinterdäck på sommaren minskar.

När Continental genomförde en representativ och rikstäckande undersökning över hela Norge 2018 svarade 20,1 procent att de hade kört med pdubbfria vinterdäck under en hel sommar. Den nya undersökningen visar dock att denna siffra nu har sjunkit till 18,5 procent.

– Förändringen är inte så stor, men den går i rätt riktning. Det som är mycket glädjande att se är dock att andelen har fallit betydligt bland de yngsta. År 2018 svarade 26,6 procent av dem mellan 18 och 29 år att de hade kört en hel sommar med pigglösa vinterdäck, men nu svarar endast 13,1 procent i samma åldersgrupp detsamma.

Med andra ord kan det tyckas att många attitydkampanjer har fungerat på den yngsta målgruppen och att fler än tidigare har förstått hur farligt det kan vara att köra med fel däck på bilen.

– Det är faktiskt en liten ökning i gruppen 30-44 år som säger att de har kört med dubbfria vinterdäck på sommaren, och det kan tyda på att det fortfarande finns dåliga attityder bland dem som var under trettio för tre år sedan, men som nu har gått upp en åldersgrupp. Så vi kommer inte att sluta med våra attitydkampanjer.

Undersökningen, som genomfördes av Infact, visar också att fler män (22%) än kvinnor (14,7%) har kört med dubbfria vinterdäck under en hel sommar, och att det finns flest “syndare” i Västra Norge, där 24,2 procent uppger att de har kört en hel sommar med dubbfria vinterdäck.

På grund av coronapandemin har tidsfristen för dubbdäck skjutits upp i vår. Efter 1 maj är det inte längre tillåtet att köra med dubb, men det är inte olagligt att använda dubbfria vinterdäck.

– Vi anser att det borde vara olagligt att köra med dubbfria vinterdäck också på sommaren, eftersom vi vet vilken säkerhetsrisk det innebär att köra med sådana däck, avslutar Knut Knudsen.

About Däckavisen 824 Articles
Nyheter inom däck- och fälgbranschen